ПАЛЕ- КУД „Младост“ прославило 65 година рада

1009

Kултурно-умјетничко друштво „Младост“ са Пала одржало је синоћ традиционални годишњи концерт чиме је обиљежило 65 година успјешног рада, а 40 година под овим називом.

Чланови KУД-а, њих 300 са изворном вокалном групом, оркестром и ђецом из вртића „Бубамара“ синоћ су представили своја умијећа многобројним посјетиоцима у Спортско-пословном центру „Пеки“ на Палама.

Предсједник KУД-а „Младост“ Милан Чворо рекао је новинарима да је KУД основан давне 1953. године под називом „Радник“, што је након 20 година рада промијењено у „Младост“.

„Паљанској публици смо се представили са 12 кореографија. Наступао је и хор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајево и академски глумац Милан Димић“, изјавио је Чворо и истакао велику подршку коју им пружају општина Пале и града Источно Сарајево.

Чворо је додао да ово друштво у наредном периоду планира да отпутује на турнеју у Абу Даби, гђе ће остати мјесец дана.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је члановима KУД-а 65 година рада и пожелио да још дуго постоје и раде.

„На хиљаде чланова је прошло кроз ово друштво, пропутовали широм свијета и на најљепши начин промовисали ондашњу Југославију, а сада Пале и Републику Српску“, навео је Југовић.

Члан KУД-а „Младост“ Драгана Томић, која је у друштву већ 22 године, рекла је да су овим наступом публици припремили нешта несвакидашње.

„Одлучили смо да наступамо само, без гостију са стране.Kонцерт је био прави рај за очи“, рекла је Томићева.

У име ветерана KУД-а Радмила Веселиновић, која је у овом друштву већ 30 година, истакла је да друштво има велики значај у животу младих и у развоју културе, те да његује и чува традицију.

KУД „Младост“ са Пала има 350 чланова подијељених у четири групе. Окупља ђецу и омладину свих узраста у више секција – фолклорна, фрулашка, гусларска, народни оркестар и изворна група. KУД се бави очувањем изворне народне традиције и културе кроз игру, пјесму и сакупљање народне ношње.

 

 

 

/Срна/