ПАЛЕ- Младен Каблар 50 пута даровао крв

834

Четрдесетосмогодишњи Младен Каблар са Пала, који је 50 пута даровао крв, указао је на значај овог хуманог геста којим се помаже људима и позвао је и друге, који то могу, да буду даваоци крви.

Каблар, који је и ратни војни инвалид, рекао је Срни да му захвалнице не значе, колико осмијех људи којима је помогао.

Он се нада да ће и убудуће давати крв, све док буде могао, јер, како је напоменуо, количина крви која се узима не утиче неповољно на здравствено стање.

„Ко год може и ко је здрав нека помогне другоме јер не зна човјек у каквој ситуацији ће се наћи он или неко њему близак“, испричао је Каблар.

Он је подсјетио да је крви први пут даровао у септембру 1990. године када је имао 18 година, што је наставио да чини у некадашњној ратној болници на Корану.

Овај незапослени хуманиста са Пала истакао је да није било битно ко је у питању, која нација, него само да се човјеку помогне.

Каблар је навео да сарађује са Болницом „Србија“ у Источном Сарајеву, Домом здравља на Палама, да је апотекама на располагању гдје остави број телефона да могу рачунати на њега у свако доба дана и ноћи.

Према његовим ријечима, треба анимирати младе у школама и на факултетима јер имају многе предности од тога да дарују крв, као што је дизање имунолошког система, обнављање коштане сржи.

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се 14. јуна, с циљем скретања пажње јавности на значај и потребу за сигурном крви и крвним дериватима.

Према подацима из општинских и градских организација Црвеног крста, у Републици Српској је регистровано 25.823 добровољна даваоца крви.

Црвени крст Српске урадио је промотивни спот о важност добровољног давања крви да не би занемарили борбу за живот и здравље људи која се води скоро сваки дан.

Промотивни спот се путем медијских сервиса у Републици Српској емитује до краја јуна. У споту говоре Маја Јелић, волонтер Црвеног крста и Немања Мајдов истакнути спортиста.

/ИС Радио/