ПАЛЕ- Обиљежена годишњица убиства Срђана Кнежевића

1460

У Спомен-парку на Палама данас је обиљежено 20 година од свирепог и никада расвијетљеног убиства некадашњег команданта специјалне јединице Војске Републике Српске „Бели вукови“ Срђана Кнежевића.
Предсједник Удружења ветерана гарде „Пантери“ из Бијељине Петар Цвјетиновић рекао је да је основана координација братских удружења која је покренула иницијативу да се оснује Анкетни одбор како би се испитало убиство Кнежевића, Жељка Марковића и осталих убијених сабораца, те да су припремили документацију коју ће предати Народној скупштини Републике Српске.

„Могу да кажем са сигурношћу да ова удружења – ‘Вукови са Вучјака’, ‘Вукови са Дрине’, гарда Шековићи, ‘Бели вукови’ са Пала, гарда ‘Пантери’ и специјалне јединица ‘Манда’ и ‘Пеша’ никада неће одустати док се починиоци не пронађу“, истакао је Цвјетиновић.

Немања Кнежевић, син покојног Срђана, рекао је новинарима да узалуд сваке године стоји на истом мјесту са братом, мајком и очевим саборцима, јер се њихов вапај, захтјеви и молбе институцијама да се процесуирају убице и налогодавци никада није ни чуо.

„Никада нисмо добили никакав одговор. Вјероватно никоме није ни у интересу да се то убиство разоткрије. Мој отац је дао главу за Републику Српску, за интересе грађана, а не за своје личне интересе“, нагласио је Кнежевић.

Он је додао да не вјерује у правосудне институције и органе, већ вјерује у Божију правду која ће убице и налогодавце стићи, те да ће њихова покољења сигурно патити за ово што су они урадили.

Предсједник Удружења „Бели вукови“ са Пала Јанко Шешлија подсјетио је да су оптужени за убиство Кнежевића ослобођени због недостатка доказа, а да Удружење сумња да се у то умијешала политика.

„То је наша претпоставка јер се никада није ништа могло установити. Не мора значити да је само политика у питању, сигурно неке струје које су јаче од Тужилаштва БиХ и правосуђа у нашем систему“, наводи Шешлија и додаје да ће „ићи све до краја“ како би се откриле убице.

Полагању вијенаца и цвијећа посвећеног Кнежевићу и његовим погинулим саборцима присуствовали су, осим чланова породице и пријатеља, представници МУП-а Републике Српске, Борачке организације и грађани.

Срђан Кнежевић убијен је у августу 1998. године испред улаза у зграду у којој је становао у центру Пала, а у вријеме убиства био је замјеник начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево.

Специјална јединица „Бели вукови“, чији је командант био, формирана је 1993. године, а за ову јединицу први пут се чуло у борбама на Мошевачком брду. Јединица је добила име по томе што су остали завијани у мећави на Бјелашници.

 

 

/Срна/