ПАЛЕ- Одржано предавање о ћирилици

1347

Професор на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Биљана Самарџић рекла је да се бранећи српски језик и ћирилица, у ствари, брани властити идентитет, јер је ово писмо духовна вертикала.

“Српски народ нема проблем са латиницом, већ је проблем српског народа напуштање ћирилице, а дјеца морају да знају када пишу ћирилицу да морају да је воле, да је осјећају као своје биће и да се према њој односе са поштовањем а не са неким стидом”, истакла је Самарџићева.

Она је оцијенила да је ћирилица данас угрожена двоструко.

“Са једне стране угрожена је сталним притисцима бошњачке и хрватске и филолошке и политичке сцене”, нагласила је Самарџићева.

Према њеним ријечима, Срби морају бити свјесни да у оном моменту када им се одузме “Мирослављево јеванђеље”, “Дубровачки молитвеник”, “Повеља Кулина бана”, одузима им се лична карта и национални идентитет.

“Са друге стране ћирилица је угрожена и од нас самих, нашом небригом, ниподаштавањем властитог писма. Врло је битно да схватимо да писањем ћирилице пишемо писмо својих предака, те чувамо и будућност наше дјеце”, навела је Самарџићева.

Она је истакла да је ћирилица била најраширеније писмо све до аустроугарске окупације БиХ.

“Зна се да су многобројни босански фрањевци писали ћирилицом. У овом региону пронађени су многобројни нишани-муслимански надгробни споменици који су исписани на ћирилици тако да је битно рећи да не само да су они користили, писали и служили се њоме, него су је идентификовали као српско писмо и српска слова”, појаснила је Самарџићева.

Професор Милош Ковачевић рекао је да је у Србији и Републици Српској почела израда закон о језику и писму.

“У Србији је нацрт тог закона већ завршен, а у Републици Српској он је на почетку па ћемо видјети на који начин се они могу усагласити будући да смо ми исти народ и да по истим критеријумима баштинимо један језик и писмо. Закони ће бити потпуно подударни по самим рјешењима заштите и језика и писма и мислим да ће закони одразити суштину, а то је да је српски језик у потпуности српски само ако се исписује ћирилицом”, навео је Ковачевић.

Он је истакао да је посљедњи тренутак да се законски и образовно направе програми који ће заштитити ћирилицу и на неки начин прекинути њено нарушавање какво постоји више од 100 година.

Према његовим ријечима, вечерашње предавање треба да одрази актуелни тренутак српског језика и његовог писма ћирилице.

“Ми осам вијекова баштинимо ћирилицу, а за ових 100 година колико нам је латиница била равноправна, ми смо готово ћирилицу напустили. Познато је да ниједан језик на свијету нема такву везу са писмом као што има српски језик са ћирилицом, а то се најбоље види кроз саму историју”, рекао је Ковачевић и додао да прогон ћирилице значи и прогон српског језика и народа, па је тако ћирилица идентитетски и национални критеријум српског народа.

Професор Саша Кнежевић рекао је да се законским мјерама једино може заштитити ћирилично писмо и српски језик у Српској.

“Ћирилично писмо мора да се користи као примарно писмо српског језика, а латиница да се користи само у оним ситуацијама када је то неопходно”, навео је Кнежевић.

Члан Одбора СПКД “Просвјета” Слободан Ковачевић рекао је да ове године “Просвјета” слави 115 година постојања, те да је основни циљ увијек био чување културне баштине српског народа, а на првом мјесту његовање свог писма.

Ковачевић је рекао новинарима да “Просвјета” има 45 општинских и градских одбора и оваква предавања биће организована широм Републике Српске и Србије.

 

 

/Срна/