ПАЛЕ- Отворен „Јахорина филм фестивал“

1146

Пројекцијом филма „Такси блуз“ Мирослава Стаматова и свечаном церемонијом синоћ је у Палама отворен Међународни фестивал документарног филма, туризма и екологије „Јахорина филм фестивал“ током којег ће бити приказано 79 филмова из 32 земље.

Директор овог фестивала Мирко Деспић рекао је новинарима да је за 13. фестивал било пријављено 507 филмова из 51 земље, а да је у званичан програм уврштено 79.

Он је истакао да су филови селектовани у четири категорије и да се у такмичарском програму издваја српски кандитат за Оскара и то филм „Теслин народ“ режисера Жељка Мирковића, који говори о знаменитим Србима који су дали велики допринос, а који ће бити приказан у петак у 17.00 часова.

Према његовим ријечима, дешавања на глобалном нивоу доносе теме сваке године, тако да су заступљени и филмови о мигрантској кризи која траје више година.

Истичући да су у почетку били документарни филмови који су фактографски приказивали шта се дешава тим људима, Деспић је навео да су ове године заступљени филмови љубавног карактера међу мигрантима или о мигрантима који су успјели да се социјализују у земљама у које су дошли.

Члан жирија Ахмет Боснић похвалио је све филмове овогодишњег фестивала, истакавши да се тешко опредијелити јер је сваки на свој начин квалитетан.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је „Јахорина филм фестивал“ од великог значаја за овај град јер је намјера да се подрже све активности у правцу развоја културе и туризма.

-Овај фестивал спаја та наша два интереса. Заслужује подршку свих институција-, истакао је Вуковић и честитао свима који учествују у организацији овог фестивала.

Аутор филма „У доловима равнице“ Бојан Војнов из Србије рекао је да филм представља причу малог човјека на селу који има посебан поглед на савременог човјека.

Војнов, који први пут учествује на овом фестивалу, навео је да је циљ филма да врати човјека у првобитне токове живота, да га кроз један нови поглед упозна о свим заборављеним вриједностима, традицији, култури.

Фестивалске награде „Златни јавор“ биће додијељене за најбољи документарни филм, кратки играни, експериментални, документарни телевизијски, еколошки, туристички и студентски филм одвојено у међународној конкуренцији и у домаћој конкуренцији.

Награде ће бити додијељене и за Гран при фестивала за најбољи филм без обзира на категорију и „Златни јавор“ за најбољи филм БиХ.

О наградама ће одлучивати петочлани жири који преводи проректор бањалучког Универзитета Лука Кецман, а у којем су новинар и путописац Ахмед Боснић, режисер Милован Пандуревић, ТВ режисер Марин Цвијетић и уредник редакције за културу ФТВ Марио Пејић.

„Јахорина филм фестивал“ познат је и по томе што има потенцијално највећи број гледалаца од свих фестивала на свијету, захваљујући чињеници да се филмови приказују и на Телевизији „ОСМ“ истовремено са приказивањем у пројекционим салама.

Овај фестивал једини у Републици Српској има Савјет гледалаца који се окупља током и након завршетка манифестације и помно прати одзив и коментаре на бројне анкете.

Покровитељи „Јахорина филм фестивала” су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине Републике Српске, град Источно Сарајево, општина Пале, Олимпијски центар „Јахорина“.

Пријатељи фестивала су Туристичка организација „Јахорина“, Ски центар Равна планина, Арт симпозијум Јахорина, Културни центар Пале, хотел „Дамис“, хотел „ДЖет сет“ и цвјећара „Гарденија“.

Медијски спонзори су РТРС, Новинска агенција Републике Српске – СРНА, ОСМ ТВ, БХТ 1.

Затварање фестивала је у суботу, 28. септембра, у 12.00 часова у хотелу „Дамис“ на Палама, када ће бити уручене фестивалске награде.

/Срна/