ПАЛЕ- Отворена изложба војних експоната и докумената

1316

У фоајеу Културног центра Пале, поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске, отворена je изложба експоната и докумената из периода стварања и развоја Републике Српске.
Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да изложба има вишеструки значај, јер је посвећена прослави 9. јануара – Дана Републике Српске, те да су се могле видјети успомене на њено стварање.

Он додаје да је изложба вриједних експоната увод за стварање Музеја Републике Српске који ће бити основан и изграђен на Палама.

„Дефинитивно је договорено да ће Музеј Републике Српске бити на Палама и то је само дио богатог опуса који треба да служи будућим генерацијама на увид, да они знају шта је то за шта су се борили њихови очеви и дједови“, рекао је Југовић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић каже да је поносна што живи на Палама, гдје је рођена Република Српска и што се овдје редовно обиљежава 9. јануар.

Она наглашава да би са републичког нивоа некада требало организовати централну прославу и на Палама, јер је то ова општина заслужила.

Предсједник Скупштине општине Пале Предраг Вучићевић рекао је да Срби цијене 9. јануар – Дан Републике Српске, јер је први пут у историји са ове стране Дрине формиран етнички простор, гдје имају законодавну, извршну и сваку другу власт.

„Први пут у историји српски народ је са ове стране побиједио у рату и као побиједници морамо поштовати датум стварања Српске. Сви су могли видјети дио одликовања, униформе, материјале, фотографија и све оно из времена када се стварала Република, као и дио документације који је тада забиљежен на нашем подручју“, истиче Вучићевић и додаје да су Пале родно мјесто Републике Српске.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да је веома битно обиљежавање Дана Републике, јер је то један од најважнијих датума који сви појединачно, институционално, политички и друштвено на достојанствен начин треба да прослављају.

Парађина је навео да је ово јединствена прилика за сјећање на ствараоце Републике Српске, који су за њу дали оно највредније, а то су њихови животи.

Аутор изложбе Ђорђе Кардум нагласио је да на овом пројекту ради већ 12 година све због љубави према држави, отаџбини и према свему што је у вези са стварањем Републике Српске.

Он је истакао да је вечерашња колекција само мали дјелић онога што он има, те да је уложио велики труд, рад и напор.

Кардум наводи да експонате жели оставити будућим покољењима да би се могли упознати о периоду настанка, стварања и развоја Српске.

Он је захвалио начелнику општине Пале који га је ангажовао на овом пројекту како би заједничким снагама дали свој допринос обиљежавању Дана Републике.

 

/Срна/