ПАЛЕ- Почело обиљежавање Свјетског дана књиге

2209

Манифестација “Дани књиге” почела је данас у Средњошколском центру “Пале”, а обухватиће низ активности са циљем подизања свијести младих да више читају.

Манифестацију, поводом обиљежавања Свјетског дана књиге и ауторских права, организује СШЦ “Пале” у сарадњи са Активом наставника српског језика и књижевности ове школе, а трајаће до 24. маја.

Предсједник Савјета ученика СШЦ “Пале” Сара Глуховић рекла је Срни да ће ова манифестација трајати пет седмица, а будући да је распуст у току, “Дане књиге” започели су активношћу на друштвеним мрежама.

“Савјет ученика дјелује и на друштвеним мрежама, тако да је око 20 чланова на својим профилима подијелило фотографију у вези са обиљежавањем Дана књиге, како би скренули пажњу широј јавности. Драго ми је да се велики број ученика, као и чланова Савјета, укључио са циљем да се подигне свијест о значају читања, књиге и њене улоге у животу”, истакла је Глуховићева.

Она је додала да планирају, осим литерарног конкурса и конкурса за духовиту досјетку о књизи и дијељењем летака са занимљивим садржајима, организовати низ радионица под називом “Шта ти брани да читаш?”.

Према њеним ријечима, имају одличну сарадњу са основним школама на подручју општине Пале, са два вртића, Удружењем за дјецу и омладину са посебним потребама “Сунце”, Језичким центром “Ин” и Едукативним центром “Биг бен”, а посјетиће и ове установе како би код малишана подигли свијест о значају читања.

Глуховићева је навела да, као и претходних година, праве размјену књига с тим да ће ове године то бити као мали сајам књига у школи гдје ће ученици моћи размјењивати уџбенике.

“Кроз ову манифестацију трудићемо се да што већем броју суграђана предочимо колико је заправо важно читање. План свих активности биће достављен накнадно”, рекла је Глуховићева.

Одлука о обиљежавању Свјетског дана књиге и ауторских права донесена је на Генералној конференцији Унеска у Паризу 1995. године.

 

/Срна/