ПАЛЕ- Почиње петодневна манифестација „Дани кинеског филма у Републици Српској“

865

На Палама ће вечерас бити отворена петодневна манифестација „Дани кинеског филма у Републици Српској“, коју организује Кинотека Српске у сарадњи са Амбасадом Кине у БиХ и Кинеским филмским архивом.
Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић отвориће у 19.00 часова манифестацију, а свечаности ће присуствовати и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг и четворочлана делегација Кинеског филмског архива, коју предводи директор Одјељења за управљање јавним пословима Ли Тао.

Након тога премијерно ће бити приказан играни филм „Тајна Кине“ у режији Ванг Ђисина, чију окосницу чине догађаји и личности кључни за настанак данашње Кине, која ове године обиљежава 70 година од оснивања.

Током петодневног програма публика ће, осим тог остварења снимљеног ове године, имати прилику да види филмове новије кинеске продукције, од играног „Операција Меконг“ /2016/, до документарних „Мајстори у Забрањеном граду“ /2016/ и „Хималаји: Пут ка врху“ /2015/, те анимираног „Бијела змија“ /2019/.

Друге вечери на програму је „Операција Меконг“, коју је режирао Данте Лам, један од најпознатијих кинеских режисера акционих филмова.

Овај вишеструко награђивани филм /добитник 17 награда и 14 номинација/ инспирисан је истинитим догађајем из 2011. године, познатим као масакр у Меконгу.

У суботу, 28. септембра, биће приказан документарни филм „Мајстори у Забрањеном граду“ из 2016. године, у режији познатог документаристе Сјао Хана, који је годину дана раније снимио истоимени тв серијал, постигавши огромну популарност и гледаност.

Документарни филм „Мајстори у Забрањеном граду“ приказује обнову реликвија и антиквитета у Музеју палате, како се институционално данас зове Забрањени град, некадашња царска палата у Пекингу.

Филм је сниман четири мјесеца, а снимању је претходило пет година истраживања. Осим што детаљно истражује историјат кинеске рестаурације антиквитета, филм пружа увид у унутрашњи свијет и свакодневни живот мајстора рестаурације.

Филм „Бијела змија“ анимирана је адаптација древне кинеске легенде о бијелој змији, једне од четири најпопуларније кинеске љубавне легенде, често коришћеног мотива у разним видовима кинеске умјетности. Филм је на програму у недјељу, 29. септембра.

Настао у кинеско-америчкој копродукцији, филм је премијерно приказан у Кини почетком 2019. године, док је у Америци приказан у оквиру овогодишњег филмског фестивала фантазије у Монтреалу. Добитник је награде за најбољи анимирани филм на овогодишњем Фестивалу студентског филма у Пекингу.

Програм се завршава документарцем Сјао Хана и Лијанг Ђунђана „Хималаји: Пут до врха“ или „ЛЈестве до раја“ /Хималаyа: Ладдер то Парадисе/, који ће бити приказан у понедјељак, 30. септембра.

Ово је први филм у 4 К резолуцији који од почетка до краја документује освајање Монт Еверсета.

Филм прати тибетанске студенте и њихове породице, планину, манастир у којем се студенти обучавају и разне силе које се морају ујединити да би се постигао циљ већи од самог освајања планине. Током продукције овог изузетног епског филма уведене су бројне новине у уобичајени начин снимања филмова документарног стила.

За вријеме боравка на Палама, четворочлана делегација Кинеског филмског архива из Пекинга посјетиће и Филмски архив Кинотеке Републике Српске.

„Дани кинеског филма у Републици Српској“ организују се уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Града Источног Сарајева, општине Пале и Културно-спортског центра Пале.

Све пројекције биће одржане у сали Културног центра на Палама од 19.00 часова, а улаз је слободан.

/Срна/