ПАЛЕ- Почињу Дани Душка Трифуновића

1595

На Палама вечерас почиње 11. манифестација „Дани Душка Трифуновића“, коју организује Културни центар у част овог српског књижевника, пјесника и телевизијског аутора.
У сали Културног центра на Палама вечерас у 19.00 часова биће организовано књижевно вече под називом „Даљина ништа није“ у којем ће учествовати Благоје Баковић, Мирослав Алексић, Маријана Петронић, Ђорђо Сладоје, Радмила Кнежевић и Жељко Грујић.

Бесједу о Душку Трифуновићу говориће његов пријатељ Мошо Одаловић, а Душкове стихове о музици изводиће бенд Дејане Хршум.

У оквиру програма ове дводневне манифестације биће представљена издања књига издавачке куће „Филип Вишњић“, а у Галерији Културног центра биће отворена и изложба слика Удружење љубитеља умјетности Пале /УЉУП/.

За сутра у 12.00 часова планирано је да пјесници, учесници манифестације, посјете основне школе.

У 15.00 часова биће одржан Дан дјечије поезије под називом „Прво воће“ у којем ће учествовати Радмила Кнежевић, Миленко Јевђевић, Маријана Петронић, Миланко Боровчанин Ромсок, Мошо Одаловић и Љубивоје Ршумовић.

„Здравицу“ ће говорити Дејан Јелић, а манифестација ће бити завршена додјелом награда по конкурсу о теми „Знам зашто“.

Покровитељи манифестације су Град Источно Сарајево, Општина Пале, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, а организатор је Културни центар Пале.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. По доласку у Сарајево, са 25 година издао је прву књигу. Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање „сарајевске рокенрол школе“.

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су „Бијело дугме“, „Индекси“, Здравко Чолић, Арсен Дедић…

Остаће упамћен и као аутор емисија на ТВ Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“.

У Нови Сад је избјегао по избијању рата у БиХ 1992. године, гдје је и умро 2006. године. Сахрањен је у Сремским Карловцима.