ПАЛЕ- Предавање о теми „Бранислав Нушић – велики мајстор српског новинарства“

1316

У сриједу, 12. децембра, на Палама ће бити одржано предавање професора Владимира Баровића о теми „Бранислав Нушић – велики мајстор српског новинарства“.
Пето предавање, у оквиру циклуса предавања под називом „Значајне личности српског новинарства“, биће одржано у Културном центру са почетком у 19.00 часова.

Велики писац Бранислав Нушић кроз живот је радио различите послове, али је скоро пет деценија био одан новинарству. Најзначајније текстове написао је у београдској „Политици“ и два пута је биран за предсједника Српског новинарског удружења, што указује колико је велик био Нушићев углед међу ондашњим српским новинарима.

Његови текстови са пажњом су читани, од власти су будно праћени, а једна од најпознатијих Политикиних рубрика пред Први свјетски рат биле су његове „Приче из београдског живота“.

Нушићеви новинарски текстови имали су велики утицај на јавност, јер оно о чему је писао често се као тема дана препричавало како у државним канцеларијама, тако и у кафанским разговорима и на кућним сједељкама.

Он је био неуморан у писању новинарских прича, а иако је у животу мијењао занимања, цијели вијек је остао вјеран посленик јавне ријечи, мада је у јавности много познатији као комедиограф, драматург, дипломата, приповједач, сатиричар, етнограф, управник позоришта.

 
/Срна/