ПАЛЕ- Представљена збирка епских пјесама “Успјешни људи” аутора Саше Николића

1155

У Културном центру Пале синоћ је одржана промоција збирке епских пјесама “Успјешни људи” аутора Саше Николића, која говори о људима који су у животу постигли значајне резултате.

Николић је истакао да успјешним сматра људе који су стекли породице и да посебан приоритет даје вишечланим породицама, те нагласио да овом збирком пјесама покушава да пошаље поруку омладини да трудом, залагањем, упорношћу и сновима могу да остваре своје животне циљеве.

“У овој збирци написано је 75 епских пјесама у десетерцу. Епска поезија треба да носи јаку поруку и поуку, а то је и циљ ове књиге. На промоцији су учествовали гуслари, јер хоћу да афирмишем омладину да се посвети гуслама и да чувају традицију”, рекао је Николић новинарима.

Он је додао да су стихове говорили Невена Николић, Ђурђина Гајовић и Василије Николић, те најавио да ће промоције бити одржане у Чајничу и Сокоцу.

Рецензент и књижевник Недељко Жугић истакао је да је ово Николићева седма књига у издању Књижевног фонда “Свети Сава”, и да је он један од најактивнијих епских пјесника на овим просторима.

Саша Николић рођен је 3. јануара 1975. године у Олову, а као борац Војске Републике Српске учествовао је у одбрамбено-отаџбинском рату, у којем је два пута рањен.

Од 1996. године запослен је у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, на Палама, гдје живи са породицом, супругом и четворо дјеце.

Предсједник је Црквено-управног одбора Храма Васнесења Господњег у селу Дрецељ, код Олова.

Од Удружења српских књижевника Словеније Николић је добио диплому са сребрном плакетом у годишњој акцији “Златно перо Љубљане 2017” и сребрни орден за књигу “Православље”, а на Петом међународном такмичењу “Златне гусле Љубљана 2017” освојио је треће мјесто за епску пјесму “Република Српска”.

Од Савеза српске дијаспоре Словеније добио је бронзани орден и повељу са бронзаном медаљом, као један од најталентованијих младих српских епских пјесника.

Николић је до сада објавио шест књига: “Срби – Дрецељ и Дрецељани”, “Живот у пјесми”, “Црква у Дрецељу”, “Паљанска полиција”, роман “Орлови лављег срца” и “Православље”.

 

 

/Срна/