ПАЛЕ- Завршене посјете пећини Орловача, преко зиме без туриста

808

Стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић истиче да су бројне туристичке посјете пећини Орловача, које су почеле прије седам мјесеци, завршене ради заштите фауне у зимском периоду.

У случају договорених посјета зими, посјетиоци се морају строго придржавати правила која одреди водичка служба.

Свечаност затварања Орловаче за посјете током зиме биће одржана сутра.

Самарџић наводи за Срну да су на идеју о затварању сезоне дошли чланови Спелеолошко-еколошког удружења „Орловача“ и напомиње да ће чланови Удружења посјетиоцима одржати десетоминутна предавања.

-Пећина се зими не посјећује због фауне и слијепих мишева који су ту настањени. Они су за то вријеме у хибернацији, тјелесна температура им пада на неколико степени изнад нуле, што их чини врло осјетљивим. Било какво узнемиравање довело би до колапса и не би могли да преживе-, прецизира Самарџић.

Орловача је сада станиште 25 слијепих мишева.

Пећину, која се налази код Сумболовца, на путу према Мокром, и спада у најљепше у БиХ, посјетио је велики број дјеце школског узраста, те становници Сарајева, као и туристи из Русије, Пољске, Мађарске, Њемачке и Аустрије.

Самарџић наглашава да је покренуо иницијативу за додатне садржаје који укључују ферату, висећи мост, зип-лајн и сувенирницу.

-У плану је и Видиковац са брда Орловаче, који би требало да буде завршен до почетка сезоне наредне године, а радиће га чланови Спелеолошког удружења. Разматрамо и прављење вјештачке стијене у дворани `Пеки`-, напомиње Самарџић.

Орловача је удаљена од Пала десет, а од Сарајева 15 километара. Са својим сталактитима, сталагмитима и хактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше у БиХ.

Ова пећина је изванредан спелеолошки објекат у којем је прије 16.000 година живио пећински медвјед, далеки предак мрког. Кости пећинског медвједа пронађене су 400 метара од улаза у Орловачу.

Орловача је и станиште најугроженије групе сисара у Европи – слијепог миша.

/Срна/