ГОДИШЊИ ПОМЕН ДОКТОРУ ЛАЗИЋУ

502

У Нишу ће у суботу, 10. априла бити служен годишњи помен чувеном српском хирургу Миодрагу Лазићу, који је током ратова деведесетих година прошлог вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској.

У Ургентном центру нишког Универзитетског клиничког центра 14. априла, на дан када је преминуо доктор Лазић, биће откривена спомен-плоча.

Зоран Бајић, портпарол Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије, рекао је Срни да се очекује да око 100 некадашњих бораца из Републике Српске, које је доктор Лазић лијечио, дође 14. априла на откривање спомен-плоче у Клиничком центру у Нишу.

Он је рекао да ће овом догађају присуствовати чланови Удружења „Илиџански борац“, којима ће уједно бити омогућено и да се вакцинишу против вируса корона.

Бајић је напоменуо да је, захваљујући министру за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Србије Дарији Кисић Тепавчевић и њеном министарству, нишко удружење ветерана обезбиједило 100 вакцина за 100 људи, колико ће их 14. априла доћи у Ниш из Републике Српске.

Према његовим ријечима, Удружење пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије иницирало је и откривање спомен-плоче у оквиру Ургентног центра, који ће понијети име доктора Лазића.

Бајић је истакао да је идеја овог удружења била да име доктора Лазића носи цијели Клинички центар Ниш, али пошто је ова здравствена установа у надлежности државе, директор Центра Зоран Перишић омогућио је, у оквиру својих надлежности, да Ургентни центар буде назван по овом чувеном доктору.

Он је подсјетио да је Удружење покренуло акцију и да се доктору Лазићу подигне спомен-биста у Нишу на дан његовог рођења – 31. мај, али да тачно мјесто још није одређено.

Бајић каже да је већ направљен договор са једним од познатих српских и београдских вајара који је извајао у глини бисту доктора Лазића.

С обзиром на то да Удружење дјелује волонтерски, Бајић позива све људе добре воље да својом донацијом помогну подизање спомен-бисте доктору Лазићу, за коју је потребно прикупити милион динара /8.500 евра/.

Жиро рачун Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије за новчане донације за подизање спомен-бисте доктору Лазићу: 170-0030043570007-59.

Осим тога, каже Бајић, кћерка доктора Лазића Нина Вујошевић припремила је 300 примјерака Лазићеве књиге „Дневник ратног хирурга“, које ће поклонити донаторима за израду спомен-бисте.

Директор Ургентног центра у Нишу, хирург Миодраг Лазић преминуо је 14. априла 2020. године од посљедица инфекције вирусом корона.

Доктор Лазић је у августу 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну болницу „Коран“ на Палама у Републици Српској.

Доктор Лазић један је од оснивача ратне болнице „Жица“ у Блажују, код Сарајева, такорећи на самој линији фронта. Остао је тамо пуних 40 мјесеци као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

Сјећања из рата записао је у књизи коју је објавила СРНА „Дневник ратног хирурга“. О њему је снимљен и истоимени документарни филм. Године 1994. добија звање примаријуса.

За рад у Републици Српској, блаженопочивши патријарх Павле одликовао је доктора Лазића Орденом Светог Саве.

/Срна/