АРЛОВ УПОЗНАО СЕЛАКОВИЋА О ПРОЈЕКТИМА ЗА КОСМЕТ

490

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов упознао је министра спољних послова Србије Николу Селаковића са пројектима овог одбора везаним за Косово и Метохију, те добио обећање да ће министарство којем је на челу помоћи њихову реализацију.

Из Одбора је саопштено да је Арлов на састанку у Београду уручио Селаковићу књигу „Хумано срце Српске“, шал Републике Српске и бисту патријарха Павла израђену у Лепосавићу на Косову и Метохији.

Арлов је упознао Селаковића са изградњом Дневног центара „Подржи ме – 9.јануар“ у Косовској Митровици за дјецу и младе са потешкоћама у развоју, за чији завршетак је потребно још 45.000 евра, те да поводом тога у Републици Српској траје хуманитарна акција путем броја 1412.

Он је подсјетио на велики пројекат, јединствен у региону, овог одбора „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ којим би и ове године, ако то ситуација са вирусом корона дозволи, у јуну требало око 650 српске дјеце са Косова и Метохије доћи у 14 локалних заједница Републике Српске.

„Са овим деветим пројектом, ако га реализујемо, са Космета у Републику Српску у протеклих девет година дошло би око 5.300 дјеце у пратњи више од 500 просвјетних радника“, истакао је Арлов у саопштењу.

У књизи „Хумано срце Српске“ аутора Славка Басаре, коју је Арлов поклонио Селаковићу, сабрана је и документована сва хуманост Одбора и Републике Српске за Косово и Метохији, а ова књига је настала из хуманости и служиће хуманости.

У саопштењу Одбора се наводи да је Селаковић изразио одушевљење и изненађење великим хуманим дјелима Одбора, као и великом пожртвованошћу Арлова за Косово и Метохију.

Селаковић је, наводи се у саопштењу, захвалио Арлову и Одбору на томе колико је много урађено и колико су Одбор и Република Српска посвећени српској дјеци и Србима на Косову и Метохију.

Осим разговора о животу Срба на Косову и Метохији, Републици Српској и забрани уласка Арлову на Космет, на састанку је било ријечи и о реконструкцији спомен-костурнице у Глини на Банији оштећеној у снажном децембарском земљотресу.

„Посебно ми је драго што је министар Селаковић обећао да ће Министарство спољних послова Србије помоћи у реконструкцији спомен-костурнице у Глини за око 2.000 жртава покоља у овом мјесту 1941. године“, рекао је Арлов.

Покретач ове идеје реконструкцији спомен-костурнице оштећене у великом земљотресима је Вијеће Српске националне мањине Глина, уз логистичку помоћ Одбора.

/Срна/