ПАРЛАМЕНТАРНИ И ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У СРБИЈИ 17. ДЕЦЕМБРА

328

Предсједник Србије Александар Вучић распустио је Скупштину ове државе и расписао парламентарне изборе за 17. децембар, преноси агенција Тањуг.

„Поштовани грађани Републике Србије, на основу члана 109, став 1. и 5. Устава Републике Србије и члана 21. став 1. Закона о председнику Републике, на образложени предлог Владе од 30. октобра 2023. године доносим указ о распуштању Народне скупштине Републике Србије”, рекао је он.

Навео је како расписује изборе за народне посланике за 17. децембар 2023. године. Рокови за вршење изборних радњи почињу тећи од дана ступања на снагу ове одлуке, рекао је Вучић. Ова одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику Републике Србије, наводи Тањуг.

Нешто раније је предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић расписао локалне изборе такође за 17. децембар.

„Поштовани грађани Србије, у складу са Законом о локалним изборима и Законом о локалној самоуправи расписани су избори за одборнике у скупштинама 65 градова и општина у Републици Србији за 17. децембар 2023. године. Ова одлука ступа на снагу у тренутку објављивања у Службеном гласнику. И од тада почињу да теку рокови за спровођење изборних радњи”, рекао је Орлић на конференцији у Скупштини Србије.

Истакао је да ће изборе реализовати надлежни органи у складу са законом.

„Позивам све грађане и политичке актере да учествују на овим изборима. Да на њима сви заједно као друштво покажемо пун демократски капацитет да га учинимо још снажнијим, дамо сопствени допринос стабилности и да у наступајућој изборној кампањи говоримо о програмима. Да говоримо о њиховом политичком садржају, да уз све међусобне разлике покажемо да смо у стању да то радимо на достојанствен, пристојан начин”, навео је Орлић.

/Агенције/