ЦРНА ГОРА ПРВИ ПУТ СЛАВИ ЊЕГОШЕВ ДАН

385

На данашњи дан 1813. године, на Његушима је рођен Петар II Петровић Његош, црногорски владика, пјесник, филозоф и државник.

Црна Гора данас први пут слави Његошев дан као државни празник и том поводом су нерадни дани 13. и 14. новембар.

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић честитао је Његошев дан свим грађанима Црне Горе, поручивши да је са правом постао државни празник културе.

„Траг који је Његош оставио на самом бићу нашег народа је неизбрисив и његово стваралаштво представља кичму народне културе, писмености и духовности“, истакао је Мандић.

Његошев дан, поручио је потпредседник Владе Алекса Бечић, није само прилика за сјећање на дјела великог песника и владара, већ и тренутак када се заједно слави оно најљепше што Црна Гора има да понуди – своју културу, историју и духовност.

Бечић је истакао да Његошев дух и његове бесмртне ријечи треба да наставе да инспиришу, подучавају и воде ка будућности у којој ће црногорска култура цвјетати, и бити препозната и цијењена у цијелом свијету.

Министарка културе и медија Тамара Вујовић навела је да се Црна Гора, кроз Његошева дела, отвара свијету, показујући да границе не могу ограничити универзалност људског духа, а да је Његошев дан прилика да се славе вриједности које су обликовале прошлост и које ће освијетлити будућност, али и да се освијести значај националне културе као чврстог стуба државе.

Тринаести Дани Његошеви завршени су синоћ у Никшићу.

У Парохијском дому одржана Свечана академија под називом „Велика Скупштина уочи Дана Његошевог“.

Из Митрополије црногорско-приморске поновљена је идеја о враћању Његошеве капеле на Ловћен, а из локалне управе саопштено да је донесена одлука да се подигне споменик Његошу у Никшићу.

/РТС/