ЧЕТРДЕСЕТАК ЗАПОСЛЕНИХ У ИНСТИТУЦИЈАМА СРБИЈЕ НА КИМ ПРОВЕЛО НОЋ У КАНЦЕЛАРИЈАМА

300

Четрдесетак запослених у институцијама Србије провело је ноћ у канцеларијама у згради у насељу Бошњачка махала, чиме су поручили да неће дозволити да их са радних мјеста протјера приштинска полиција будући да данас истиче рок који им је дао албански градоначелник да напусте те просторије.

Запослени нису излазили из зграде од јуче ујутру.

Албански градоначелник Ердан Атић оставио је до данас рок радницима запосленим у Покрајинском фонду пензијског и инвалидског осигурања, Центру за социјални рад Вучитрн, Косовско-митровачком округу и Канцеларији за Косово и Метохију да испразне зграду у Бошњачкој махали у сјеверном дијелу града.

Атићевом уредбом је предвиђено да објекат, грађен средствима државе Србије и намијењен администрацији, припадне општини гдје би биле смјештене институције самопроглашеног Косова.

Крајем августа, полиција и општински инспектори самопроглашеног Косова, ушли су у зграду у Бошњачкој махали и запосленима у институцијама Србије оставили рок од три дана да напусте канцеларије, али је принудно исељавање одгођено до данас.

Према незваничним информацијама, исељавање радника и данас ће бити одгођено на захтјев амбасадора Квинте, који су затражили од Атића да одлуку одгоди због састанка предсједника Србије Александра Вучића и предсједника владе самопроглашеног Косова Аљбина Куртија који треба да буде одржан 14. септембра у Бриселу.

Из Српске листе су поручили да неће прихватити Куртијеве ултиматуме и да неће дозволити прогон српских радника и српских институција из објекта грађеног средствима државе Србије, а намијењеног администрацији која опслужује више од 40.000 корисника.

Из полиције самопроглашеног Косова Срни је јутрос речено да је ситуација у сјеверном дијелу Косовске Митровице мирна али напета и да је полиција спремна да реагује на било какве провокације и ремећење јавног реда и мира.

О евентуланој акцији специјалаца из Приштине да испразне зграду српске администрације полиција за регион сјевера Косова није обавијештена пошто се та врста акција спроводи, како наводе, под директиним надзором директора косовске полицијске службе.

/Срна/