ЈУБИЛЕЈ „ПОЛИТИКЕ“ СВЈЕДОЧИ О КОНТИНУИТЕТУ СРПСКЕ КУЛТУРЕ И ДУХОВНОСТИ

235

Његова светост патријарх српски Порфирије оцијенио је да јубилеј дневног листа „Политика“, који слави 120 година од оснивања, свједочи о континуитету српске културе, духовној самосталности, савремености, те спремности да се усвајају и примјењују нова знања.

Патријарх српски је објаснио да о томе говори и други велики јубилеј – 530 година Цетињског октоиха, најстарије штампане књиге на овим просторима.

„Током ове календарске године прослављамо два важна јубилеја за српску културу, за српску писану и штампану реч. Раме уз раме стављам 530 година Цетињског октоиха и 120 година Политике, најстаријег и најутицајнијег дневног листа у овом делу Европе“, навео је патријарх Порфирије на „Инстаграму“.

Патријарх српски је истакао да је увјерен да и данас, као и прије 530 или прије 120 година, треба без комплекса и претјераног двоумљења прихватати и користити савремена достигнућа, а притом, колико је год могуће, сачувати вриједности претходних епоха.

„У име данашњег и у име будућих поколења која ће, као цетињски штампар јеромонах Макарије Хиландарац и оснивач Политике Владислав Рибникар, користећи нова сазнања и могућности доприносити напретку нашег народа, запосленима и многобројним читаоцима Политике честитам значајну годишњицу“, навео је патријарх Порфирије.

Патријарх српски Порфирије присуствовао је синоћ свечаности у Коларчевој задужбини којом је обиљежено 120 година постојања „Политике“.

/Срна/

ФОТО: Фејсбук /Патријарх српски Порфирије