ДОДИК: ИСПРЕД СРЕБРЕНИЦЕ НЕ МОЖЕ СТАЈАТИ РИЈЕЧ ГЕНОЦИД, ЈЕР СЕ НИЈЕ ДОГОДИО

349

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Извјештај комисије за Сребреницу указује да испред Сребренице не може да стоји ријеч геноцид, јер се он није догодио.

Према Додиковим ријечима, то су утврдили стручњаци за Холокауст и геноцид, и то најеминентнији из Њемачке, САД, Израела, Италије, Јапана и Србије.

„То је наша истина о томе. Ми прихватамо извјештај, иако он није нимало лак за српску страну, јер је тамо речено на који начин су недговорни појединци починили злочине. Тамо се заиста десио злочин, али је исто тако пресуђено за то“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, све и један Србин који је евидентиран да је имао улогу у Сребреници приведен је или Хашком суду или Суду БиХ.

„У том погледу то је за нас завршена прича. Што се тиче описа догађаја, сматрамо да су релевантнији стручњаци који су о томе говорили него што су то биле политички мотивисане судије које су, прије него што је почео процес, донијеле одлуку о томе шта би требало да се пресуди“, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је Извјештај независне међународне комисије за страдање свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године веома јасан.

„Сачинили су га међународни стручњаци у различитим областима, правници, патолози, филозофи, новинари и други који су били укључени. Ја им свима захваљујем“, поновио је Додик.

Додик је навео да они то нису морали, те да су радили уз минималне трошкове, као што су смјештај и путовања.

„Нису имали никакве друге накнаде, радили су као врсни професионалци, доказани у својим струкама“, рекао је Додик.

Извјештај о Сребреници од јуче је доступан јавности на интернет страницама Комисије и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

/Срна/