ЕГИЋ: ПРАВО НА БОРАЧКИ ДОДАТАК МОГУЋЕ ОСТВАРИТИ ВЕЋ ОД 1. ОКТОБРА

392

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је да ће у Српској већ од 1. октобра бити могуће остварити право на борачки додатак.

Сви бивши борци Војске Републике Српске, без обзира на категорију, већ од 1. октобра ове године, након што поднесу захтјев, уз услов да су били у зони борбених дејстава, моћи ће остварити право на добијање јединственог мјесечног борачког додатка – рекао је Егић.

Он је појаснио да право на овај додатак имају сви борци од прве до седме категорије, подсјетивши да су га до сада добијали само они који су имали више од 60 година, али је то промијењено и старосна граница је спуштена на 45 година.

– Узимаће се у обзир број мјесеци проведених у зони борбених дејстава те множити са 2,2, односно три КМ. Они који, рецимо, сада поднесу захтјев, већ од 1. октобра, па до краја ове године, оствариће право на добијање мјесечног борачког додатка по коефицијенту 2,2, а након тога три марке – појаснио је Егић за „Глас Српске“.

Егић је навео да би овим додатком, према процјенама, могло бити обухваћено око 190.000 људи од прве до седме категорије, напоменувши да они који можда имају одређен број мјесеци учешћа у рату, а нису били у зони борбених дејстава, неће моћи остварити ово право.

Када је у питању сама процедура, Егић је додао да је неопходно попунити захтјев и заједно са копијом личне карте и текућег рачуна предати на мјестима на којима ће бити вршен њихов пријем.

Рок за подношење захтјева не постоји, а Егић је напоменуо да људи треба да знају да, када овај захтјев поднесу, већ наредног мјесеца могу то право остварити.

Он је објаснио и да није био за овај приједлог Борачке организације јер је сматрао да се 150 милиона КМ, колико ће се на годишњем нивоу издвајати за исплату овог мјесечног борачког додатка, могло боље употријебити, за стамбено збрињавање или помоћ најугроженијим борачким породицама, те сматра да је читава прича у вези са борцима јако разводњена.

Поводом најаве протеста представника пет гранских синдиката, који представљају раднике у јавној управи, за 29. септембар, јер тврде да Влада није испоштовала потписани споразум од половине прошле године, Егић каже да излазак на улицу није оправдан јер сматра да је Влада испунила све оно што је у претходном периоду било договорено и потписано.

Егић очекује и да ће бити много проблема и жучних расправа у вези са износом најниже плате у Српској за идућу годину, о чему би до краја године требало да почну преговори.

– То је тешка тема. Влада Републике Српске и представници синдиката су припремили радне тимове који би требало да отпочну разговоре на ову тему. Унија послодаваца, међутим, нешто одуговлачи с тим. Нису показали баш неку вољу да се о овоме преговора и договара – рекао је Егић.

Он је додао да Влада инсистира да се направе општи колективни уговори, док они имају мишљење како би о томе требало преговарати појединачно, по гранама привреде.

Егић сматра и да захтјеви домаћих послодаваца да се повећају квоте за „увоз радника“ није рјешење, те да је, како би се спријечио или смањио одлазак радника, неопходно да се повећају плате у реалном сектору јер се у данашњим околностимане може радити за само 700 или 800 КМ.

– Влада је у претходном периоду урадила много како би помогла домаћим предузећима и стимулисала раст плата. Мислим да послодавци сада морају показати више патриотизма и социјалне солидарности – рекао је Егић.

/Срна/