КАРАЏИЋУ НАРУШАВАЈУ ОСНОВНА ПРАВА У БРИТАНСКОМ ЗАТВОРУ

386

Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, рекла је да се њеном оцу у британском затвору Вајт редовно нарушавају права, те да такво понашање показује да Велика Британија није спремна за смјештај иностраних осуђеника.

Она је истакла да Караџић није британски осуђеник, него УН које имају своје резолуције и правила о поступању и условима издржавања казне.

Јовичићева је указала на невјероватну спорост и незаинтересованост затворске управе и особља за поштовање и сопствених прописа.

„Сада проучавамо процедуре како би неко од породице могао да га посјети у затвору. Осим компликованог добијања виза и самог пута до тог острва и огромних трошкова, њихова правила кажу да имамо право на свега два часа мјесечно посјете“, рекла је она за „Вечерње новости“.

Јовичићева је оцијенила да је то још један примјер лошег поступања према Караџићу.

„Вечерње новости“ сазнају да Караџићу још нису одобрени бројеви телефона које може да позове у Србији и Републици Српској, а најчешћи изговор је да их нису добро преписали са његове листе, па не може да их зове.

Исти извор наводи да је Караџић до сада више од десет пута предавао формулар са списковима људи и бројевима телефона, за које су се Енглези формално обавезали да ће одобрити да их зове.

Дешавало се и да му умјесто позивне двије нуле међународног броја за другу државу, одобре број са позивне три нуле, а сва ова сазнања листа је потврдила и Караџићева кћерка.

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић пребачен је крајем маја из затвора у Хагу у британски затвор на острву Вајт, на југу Енглеске,

Караџић је из Холандије стигао у Велику Британију, гдје ће служити остатак доживотне казне, на коју га је правоснажно осудио Хашки трибунал.

/Срна/