МОМЧИЛО КРАЈИШНИК – ПРВИ ПРЕДСЈЕДНИК ПАРЛАМЕНТА

327

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник /1945-2000/, некадашњи српски члан Предсједништва БиХ и један од најзаслужнијих политичара за стварање Српске умро је 15. септембра 2000. године.

Крајишник је рођен 20. јануара 1945. године у Сарајеву.

Завршио је студије и магистериј на Економском факултету у Сарајеву. У политику се укључио у вишестраначком систему, а био је један од оснивача Српске демократске странке.

На изборима 1990. изабран је за посланика на листи СДС-а, а одмах затим и за предсједника Народне скупштине БиХ. Ту функцију је обављао од 21. децембра 1990. до 7. априла 1992. године.

Након вишеструке мајоризације од коалиције СДА-ХДЗ и демонстративног изласка српских посланика из Скупштине БиХ, Момчило Крајишник је 25. октобра 1991. изабран за предсједника Скупштине српског народа БиХ.

Исту функцију, убрзо преименовану у предсједник Народне скупштине Републике Српске, обављао је све до маја 1996. године.

На изборима 1996. године изабран је за српског члана Предсједништва БиХ на мандат од двије године. Исте године изабран је за члана Сената Српске.

У раним јутарњим часовима 30. априла 2000. године француски специјалци СФОР-а ухапсили су га у породичној кући на Палама и спровели у затвор Међународног кривичног суда за бившу Југославију /Хашки трибунал/.

Септембра 2006. године пред Хашким трибуналом проглашен је кривим за злочине против човјечности, мада није доказана његова лична умјешаност у било какве злочине.

Осуђен је на 20 година затвора. Након што је одлежао двије трећине казне, дио у Схевенингену, а дио у британским затворима, Крајишник је пуштен на слободу 30. априла 2013. године.

У Бањалуци и на Палама дочекан је са великим уважавањем као један од стваралаца Републике Српске.

По доласку на Пале, убрзо је основао Асоцијацију „Ствараоци Републике Српске“ чији је био предсједник.

/Срна/