ОДЛУЧЕНО – ОПШТИ ИЗБОРИ 2. ОКТОБРА

406

Општи избори у БиХ биће одржани у недјељу, 2. октобра, одлучила је данас Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ.

Наведеног дана расписани су избори за Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједника и потпредсједнике Републике Српске, Народну скупштину Републике Српске, Парламент Федерације БиХ /ФБиХ/ и скупштине кантона у Федерацији.

Средства за провођење ових избора потребно је да буду обезбијеђена у року од 15 дана од доношења одлуке о расписивању избора, односно до 19. маја.

Члан ЦИК-а Владо Рогић није подржао одлуку о расписивању и одржавању избора, наводећи да у овом тренутку не постоје предуслови за демократске и слободне изборе у БиХ.

Оцјењујући да у БиХ годинама траје перманентна избора криза, Рогић је подсјетио да до данас нису усвојене измјене Изборног закона, посебно да нису проведене одлуке Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ.

Према његовим ријечима, пресудом у случају „ЛЈубић“ Уставни суд БиХ је укинуо одређене одредбе Изборног закона БиХ, а да у међувремену нису донијете нове, као што је то Уставни суд наложио.

„Нове одредбе нису донијете и БиХ улази у ситуацију да нема одредби за веома кључне ставке када су у питању Дом народа ФБиХ и утврђивање расподјеле делегата из појединих кантона у овај дом Федерације. Зато мислим да није могуће провести изборе“, прецизирао је Рогић.

Он је додао да Изборни закон, према којем се расписују избори, не испуњава начела правне сигурности и легитимних очекивања, оцијенивши да ће општи избори по овом закону изазвати нове изборне кризе и проблеме – изборним органима, нивоима власти, те конститутивним народима.

„Изборни закон није уставан и не постоје формално-правни услови за расписивање избора“, закључио је Рогић.

Члан Комисије Вања Бјелица Прутина истакла је да је законска обавеза ЦИК-а да данас распише овогодишње опште изборе.

Она је изразила разочарење да није дошло до измјена Устава и Изборног закона до расписивања општих избора, док је члан ЦИК-а Жељко Бакалар прецизирао да се данас доноси одлука о расписивању непосредних избора.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић истакао је да Комисија мора поступати у складу са законом и да на то обавезује начело владавине права.

„Сет позитивног законодавства нас апсолутно обавезује на расписивање избора“, рекао је Арнаутовић, позивајући надлежне да обезбиједе потребна средства за изборе, умјесто што дају обећања.

ЦИК је данас усвојио и низ других аката у вези са провођењем овогодишњих општих избора, укључујући упутство о роковима и редослиједу изборних активности, који почињу тећи од расписивања избора.

/Срна/