ПЕТЕРУ ХАНДКЕУ УРУЧЕН ОРДЕН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

365

Предсједник Републике Српске данас ће уручити Хандкеу, интелектуалцу, књижевнику, хуманисти, носиоцу културе мира и сарадње, добитнику Нобелове награде за књижевност, Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском.

Након боравка у Бањалуци, Хандке ће заједно са Додиком и Кустурицом посјетити Андрићград гдје ће му у Андрићевом институту бити уручена „Велика награда Иво Андрић“.

Након уручења награде, биће уприличен округло сто на којем ће о књижевном стваралаштву и значају дјела Петера Хандкеа говорити редитељ Емир Кустурица, еминентни академици и књижевници.

Хандке је добитник „Велике награде Иво Андрић“ Андрићевог института у Андрићграду за најбољу књигу објављену у Србији или Републици Српској током 2020. године „Други мач – Мајска повест“.

Ова награде се уручује на Светог Саву у Андрићграду, али је ове године одгођено због епидемиолошке ситуације.

Раније данас на бањалучком аеродрому Маховљани нобеловца су дочекали прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица и савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Перо Симић.

/Срна/