ПРОФЕСОРУ МИЛОШУ КОВИЋУ ЗАБРАЊЕН УЛАЗАК У БиХ!

357

Припадници Граничне полиције БиХ јуче су на прелазу Вардиште забранили улазак у БиХ професору на Одјељењу за историју Филозофског факултета у Београду Милошу Ковићу уз образложење да „представља пријетњу по безбједност БиХ“.

Професор Ковић изјавио је Срни да му је улазак у БиХ забрањен око 16.00 часова на основу рјешење које је донесено 28. фебруара, а које је одбио да потпише.

„Од мене је затражено да потпишем рјешење о забрани уласка у БиХ које нису дали ни да прочитам. Питао сам припаднике Граничне полиције у чему је моја кривица, ко је донио ту одлуку и на основу којег члана и ког закона, али одговор нисам добио“, истакао је професор Ковић.

Он је рекао да претпоставља да је некоме у Сарајеву засметала његова јавна ријеч и мишљење, јер не види било какав други разлог да се универзитетском професору забрани улазак у БиХ, односно у Републику Српску.

„У БиХ се изгледа кажњава мишљење, слобода мисли и говора. Ако је то огрешење једног универзитетског професора онда то више говори о властима у Сарајеву, него о мени“, констатовао је Ковић, који је 13 година и гостујући професор на Универзитету у Источном Сарајеву.

Он је додао да је посљедњи пут у БиХ боравио на Светосавској академији у Приједору, потом је држао јавне трибине у Бањалуци, студентима Факултета политичких наука, те у Брчком и да је без проблема ушао у земљу.

„Некоме је, вјероватно, засметала моја јавна ријеч. Упркос томе, наставићу слободно и јавно да износим своје мишљење“, нагласио је Ковић.

/Срна/