СМРТ СУДИЈЕ МЕХАНИЗМА ПРОЛОНГИРАЋЕ ПРАВОСНАЖНУ ПРЕСУДУ МЛАДИЋУ

426

Бранко Лукић, један од бранилаца генерала Ратка Младића, рекао је данас Срни да би, послије смрти једног од судија апелационог вијећа Механизма, изрицање правоснажне пресуде планиране за мај, вјероватно, могло да буде пролонгирано за пола године док се нови судија не упозна о предмету.

„Новом судији ће морати да дају одређени период да се упозна о предмету. То сигурно помера и изрицање пресуде. Даће му сигурно шест месеци. Помериће то изрицање вероватно за крај године. А да ли ће бити октобар или децембар, не знам“, рекао је Лукић.

Он је навео да би нови судија требало да се упозна са око 15.000 доказа и транскриптима са шест година суђења.

„Он би сад требало да то све проучи, изанализира, прочита и упореди. Реално за то му треба једно четири године, а најмање две године само да све прочита“, рекао је Лукић.

Лукић је подсјетио да у Хагу обрачунавају темпо учесницима у процесу, односно када обрачунавају сате, рачунају седам страница на сат.

„Значи, њему треба четири године“, рекао је Лукић и додао да је здравствено стање генерала Младића, стандардно лоше.

Хашки суд саопштио је да је преминуо Гебердао Густаве Кам из Буркине Фасо, судија петочланог апелационог вијећа које разматра жалбе Младићеве одбране и тужилаштва на првостепену пресуду.

Предсједник суда Кармел Ађијус је, како је из Хага саопштено касно синоћ, умјесто преминулог судије Кама /62/ у апелационо веће именовао судију Мустафу Ел Бажа из Марока.

Према правилима суда, новом судији Ел Бажу мора се дати извјесно вријеме да се упозна о предмету, прије него што апелационо вијеће настави са разматрањем правоснажне пресуде Младићу.

Предсједник Ађијус је у посљедњем извјештају Савјету безбједности УН је изрицање пресуде најавио за мај.

Апелационим вијећем које ће донети правоснажну пресуду Младићу предсједава судија Приска Матимба Нијамбе из Замбије.

Чланови су, поред новог судије Ел Фажа, Амината Енгум из Гамбије, Елизабет Ибанда-Нахамија из Уганде и Сејмор Пентон са Јамајке.

Окончање хашког процеса Младићу неколико пута је одлагано због пандемије вируса корона и операције којој је Младић био подвргнут у марту прошле године.

Средином новембра прошле године била је одгођена и расправа о стању у поступку зато што Младићеви браниоци нису могли да допутују у Хаг, због ограничења усљед пандемије, а он је одбио да се засједање одржи путем видео-везе.

Генерала Ратка Младића је Хашки трибунал је 22. новембра 2017. године неправоснажно осудио на доживотни затвор.

/Срна/