СПЕКТАКУЛАРНИМ ВАТРОМЕТОМ ЗАВРШЕНО ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ

173

Спектакуларним ватрометом на Тргу Републике у Бањалуци завршено је донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“, одржано под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика с циљем успостављања регистра добровољних давалаца матичних ћелија, те хуманитарни концерт.

У оквиру ове акције хуманитарни број 1411 до сада је позван 107.523 пута.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је раније да је у акцији „С љубављу храбрим срцима“ прикупљено више од три милиона КМ. Србија је, на иницијативу предсједника Александра Вучића, донирала за ову акцију милион евра.

Донаторској вечери у Административном центру Владе присуствовали су, осим предсједника Српске, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић, министри у Влади Републике Српске.

Скупу су присуствовали и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, градоначелници и начелници локалних заједница у Српској, те бројне личности из политичког, привредног, културног и спортског живота.

Ово је 14. донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“, које је одржано под покровитељством предсједника Републике Српске. Овогодишња акција посвећена је успостављању регистра добровољних давалаца матичних ћелија.

Истовремено на платоу испред зграде Радио-телевизије Републике Српске у Бањалуци приређен је хуманитарни концерт на којем су наступиле бројне музичке звијезде из региона.

Завод за трансфузијску медицину Републике Српске исказао је потребу за успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија хематопоезе Републике Српске, односно оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива при овом заводу.

Оснивањем лабораторије при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, те успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија, грађанима Српске који су обољели од болести које угрожавају живот као што су леукемија, апластична анемија, имуне дефицијенције и урођени поремећаји метаболизма, биће омогућено да се претраживањем база властитог и свјетског регистра пронађу несродни даваоци подударни са примаоцем.

Сви који желе могу донирати једну КМ позивом на „М:телов“ хуманитарни број 1411, који ће бити активан до краја децембра.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је код Банке Поштанске штедионице Бањалука рачун посебних намјена 571-010-00002700-15 и девизни рачун IBAN BA: 395710070400006774 /партија: 0070400000067/.

/Срна/