У ЧЕТВРТАК ВАСКРШЊИ КОНЦЕРТ

298

Свечани Васкршњи концерт Камерног хора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, на којем ће бити изведена и духовна музика, али и француске шансоне, биће одржан у Сарајеву у четвртак, 20. априла, најавили су данас представници Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Сарајева.

Предсједник СПКД „Просвјета“ Недељко Маслеша рекао је да је жеља Друштва да овај културни догађај на свој начин допринесе његовању и чувању традиције узајамног разумијевања и поштовања, што је одувијек красило начин живота на овом простору.

„Очекујемо да овај наш концерт употпуни празничну атмосферу која је присутна у овом мјесецу – прво су прослављени јеврејски празник Песах и католички Ускрс, сада обиљежавамо православни Васкрс, а за који дан биће прослављен и Рамазански бајрам“, рекао је Маслеша на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Маслеша је истакао да се сарајевска „Просвјета“ организовањем овог концерта придружује обиљежавању Васкрса, те изразио увјерење да ће концерт допринијети разноликости, а самим тиме и обогаћивању укупне културне сцене у граду, па и шире.

„Сви наши досадашњи концерти су увијек били добро примани и поздрављани од наше публике и суграђана, па се надамо да ће то бити и овога пута“, рекао је Маслеша и свим грађанима пожелио свако добро и да проведу празнике како то доликује, а православним вјерницима упутио традиционални поздрав „Христос васкрсе!“.

Говорећи о концерту, предсједник Управног одбора „Просвјете“ Дејан Гарић најавио је да ће Камерни хор смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, којим диригује професор Раде Радовић, извести духовну музику, а у другом дијелу композицију Петра Чајковског, Ивана Марковића, те неколико француских шансона.

„Ријеч је о једном од најрепрезентативнијих хорова када је ријеч о извођењу духовне музике на простору БиХ, а он има готово па професионалну ноту и наступали су на бројним хорским фестивалима у свијету. Носиоци су и златног признања из Хелсинборга у Шведској, гдје су добили признање као најбољи хор који је тамо наступио 2004. године“, истакао је Гарић.

Према његовим ријечима, концерт ће почети композицијом енглеског композитора Вилијама Берда, након чега ће слиједити Марко Тајчевић, Корнелије Станковић, те бројни други композитори.

Гарић је истакао да је ријеч о богатом и занимљивом програму који ће импресионирати публику, те изразио наду да ће и овај пут сала бити пуна, као и да ће публика уживати у сат времена хорске музике.

Концерт ће бити одржан у четвртак у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву у 20.00 часова, а улаз је бесплатан.

/Срна/