ЋОСИЋ: ИНЦКОВА ОДЛУКА САМО ЋЕ ДОДАТНО ЗАКОМПЛИКОВАТИ ОДНОСЕ У БиХ

363

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да ће одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ у вези са негирањем геноцида само додатно закомликовати односе у БиХ.

“Ништа он код Срба неће промијенити, нити ће допринијети ублажавању и промјени става о Сребреници. Довољан је став нас Срба да се стидимо било којег појединца који је учинио злочин на подручју Сребренице или било гдје друго у БиХ, али нажалост такав став није код других народа. Волио бих да чујем неког Бошњака да каже јавно да се стиди Бошњака који је починио бројне злочине у Источном Сарајеву, односно у Републици Српској”, рекао је Ћосић.

Ћосић је напоменуо да је само у БиХ могуће да неко намеће одлуке њеним грађанима, те да се поставља питање у којој мјери и колико ће неко моћи да је имплементира, објави, примјени и ко ће кажњавати и шта.

“То је показатељ шта се дешава уколико се успротивите у име свог народа нечему за шта тај исти народ не мисли да је тако. Да сада неко направи анкету, референдум у Републици Српској, око 95 одсто људи би рекло да не сматра да је иједан Србин против било кога починио геноцид. Исто тако би 95 одсто људи рекло да било који Србин да је учинио било коме нажао да треба да зато одговара, што не би би случај код другог народа”, рекао је Ћосић новинарима у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, ако је у овој земљи неко претрпио геноцид, то је онда српски народ у свим претходним ратовима, нарочито у Другом свјетском рату.

Ћосић је најавио да ће врло брзо да буде представљено идејно рјешење пројекта који се односи на спомен комплекс страдалим српским цивилима у три рата.

“Ту ће се видјети ко је претрпио геноцид и како је опстао на овим просторима. Република Српска ће као друштво стати иза овог пројекта и тиме ћемо показати шта заиста мислимо о страдању Срба”, поручио је Ћосић.

/Срна/