НА ДАНАШЊИ ДАН 1992. ГОДИНЕ ПРОГЛАШЕН ПРВИ УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

126

На данашњи дан 1992. године проглашен је први Устав Републике Српске, један од најзначајнијих конститутивних аката који су били основ за стварање Српске.

Први корак српских посланика у Сарајеву и њихова историјска одлука да оснују Скупштину српског народа у БиХ означили су стварање Републике Српске. Скупштина српског народа у БиХ основана је 24. октобра 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини СР БиХ.

Скупштина је расписала плебисцит о останку српског народа у заједничкој држави Југославији на којем су се Срби у БиХ готово 100 одсто изјаснили за ту опцију. Муслимани и Хрвати нису признали резултат плебисцита, након чега су сви српски посланици из свих странака у Скупштини СР БиХ наставили рад у Скупштини српског народа у БиХ и почели доношење аката којима је конституисана Република Српска.

Од десетак конститутивних аката који су уставноправна основа за стварање Републике Српске, два су најзначајнија – Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске. Скупштина српског народа у БиХ донијела је Декларацију 9. јануара, а Устав 28. фебруара 1992. године.