ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

81

Нова школска година у Републици Српској почела је данас за више од 117.500 ученика основног и средњег образовања. Први разред основних школа уписало је 8.957 ученика, а први разред средњих школа 9.505 ученика. ПОЧЕЛА

Министар просвјете и културе Жељка Стојичићева рекла је раније Срни да ће коначан број уписаних ученика у основне и средње школе бити познат након што се 30. септембра заврши годишњи програм рада школа.

Стојичићева је рекла да је највише уписаних у средње четворогодишње стручне школе, а да постоји одређен проценат за занимање трећег степена, те да су у фокусу струке електротехнике, машинства и медицинска, што се понавља из године у годину.

И ове школске године локалне и пословне заједнице пружиће подршку за 15 дефицитарних занимања.

Када је ријеч о наставном плану и програму, Стојичићева је напоменула да би као факултативни предмет у школама требало да заживи предмет Хуманост и безбједност који је проистекао из програма реализације мјера у борби против насиља у школама.

Министар просвјете је додала и да је формирано ново огледно одјељење у Бањалучкој гимназији и да је ријеч о смјеру спортска гимназија.

Нова школска година ће почети и у општини Модрича након што се знатно побољшао квалитет ваздуха и Штаб за ванредне ситуације укинуо је и интервентне мјере након знатног пада концентрације загађујућих материја у ваздуху измјерених у центру града и у близини гудронске јаме, гдје је 14. августа избио пожар.

/Срна/