СТОПИРАНА ИЗГРАДЊА СКИ-ЦЕНТРА „ИГРИШТА“

307

Олимпијски центар „Јахорина“ саопштио је да су стопирани сви радови на изградњи ски-центра „Игришта“ због неријешених питања између општине Власеница и локалног становништва, те изразили наду да ће заједно са локалном администрацијом пронаћи одрживо рјешење како би била настављена реализација овог важног пројекта.

У саопштењу се наводи да је ОЦ „Јахорина“, као одговорна компанија која жели да унаприједи локалну заједницу, учинила све како би били ријешени проблеми између општине Власеница, која је била задужена за рјешавање питања о траси и имовини са мјештанима села Горњи Залуковик и незадовољног становништва али, упркос напорима, договор није постигнут.

„То нас је приморало да обуставимо радове“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да је Влада Републике Српске издвојила 50 милиона КМ и опредијелила их за изградњу ски-центра „Игришта“ са примарним циљем развоја тог краја и тако отворила нове могућности за запошљавање локалног становништва.

„План је био да овај амбициозни пројекат започне са радом ове сезоне, али нажалост, због блокаде од мјештана села Горњи Залуковик, овај план је доведен у питање“, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да би изградња ски-центра „Игришта“ донијела бројне погодности за развој цијеле Републике Српске, а примјер за то је успјешно развијена планина Јахорина, која је постала позната и цијењена туристичка дестинација, привлачећи хиљаде посјетилаца сваке године.

Из Олимпијског центра додају да је процјена да би изградњом ски-центра било запослено више од 2.000 људи, што би пружило знатну подршку економском расту општине Власеница, и та инвестиција дала би нови замах цјелокупној привреди овог подручја, стварајући синергију која би имала дугорочне бенефите за све.

„Ову одлуку нисмо донијели олако и свјесни смо њених могућих посљедица по све нас. Ипак, надамо се да ћемо заједно са локалном администрацијом пронаћи одрживо рјешење како бисмо наставили са реализацијом овог важног пројекта за нашу регију“, наводи се у саопштењу.

Из ОЦ „Јахорина“ напомињу да је сваки дан са повољним временским условима изузетно значајан за изградњу ски-центра, а како се ближи зимска сезона блокада због неријешених питања постаје све више забрињавајућа.

„Наши извођачи радова осам дана не могу да наставе радове и само због тога смо донијели одлуку о обустављању радова. Ова ситуација не утиче само на Олимпијски центар, већ и на општину Власеница и цјелокупно становништво ове регије“, поручују из Олимпијског центра.

/Срна/