УСПЈЕШНИ САСТАНЦИ СА РУКОВОДСТВОМ СРБИЈЕ – ЦИЉ ЈЕ ВИШЕ ПРОЈЕКАТА

226

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска и Србија имају најбољу могућу сарадњу која није уперена против некога трећег у БиХ и поручио да је циљ више пројеката у оквиру специјалних паралелних веза.

Додик је рекао да након два дана интензивног рада може констатовати да су радили напорно и успјешно, у оквиру специјалних паралелних веза предвиђених Дејтоном.

Он је истакао да је циљ да те специјалне паралелне везе буду садржајније, са више пројеката и обострани интерес представника власти и Србије и Српске је био усмјерен управо ка томе.

„Република Српска и Србија имају најбољу могућу сарадњу. Она није уперена против некога трећег овдје у БиХ, као што можемо чути ових дана интензивна оспоравања и права на састанке и договоре око важних питања. То долази од оних који би својатали БиХ до мјере да се за све питају, а сједе у Сарајеву и покушавају, попут /бошњачког члана Предсједништва Дениса/ Бећировића да држе лекције не само о историји него и о будућности, скрнавећи међународно право и оспоравајући Дејтонски споразум“, рекао је Додик на конференцији за новинаре након низа билатералних састанака званичника Републике Српске и Србије у Бањалуци.

Претходно су одржани сједница Савјета за сарадњу Републике Српске и Србије, састанак влада Републике Српске и Србије, као и састанци два премијера, предсједника парламената, али и министара у двије Владе.

Током дводневне посјете руководства Србије, данас су предсједници Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић одали пошту страдалима на Петровачкој цести у Погрому „Олуја“ 1995. године.

Највише делегације Српске и Србије јуче су посјетиле новоизграђени вртић „Србија“ у Српцу, а претходно одржале састанак у манастиру Осовица, којем је присуствовао и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Република Српска и Србија вечерас ће у Приједору обиљежити Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому „Олуја“ 1995. године.

/Срна/