ФОРМИРАН ПРЕДМЕТ ПРОТИВ ШМИТА ПРЕМА ДОДИКОВОЈ ПРИЈАВИ

222

Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци формирало је предмет према пријави предсједника Републике Српске Милорада Додика против Кристијана Шмита из Савезне Републике Њемачке, речено је Срни у овом тужилаштву.

Из Тужилаштва је речено да је, по подношењу пријаве 7. јула, Тужилаштво формирало предмет против Шмита.

У пријави је наведено да се у дужем периоду, почев од 1. августа 2021. године, Шмит неовлаштено бави пословима високог представника за шта нема одлуку о именовању од надлежног органа.

Пријава је поднесена и због тога што се Шмит континуирано, у намјери да Републици Српској нанесе штету, лажно представља као службено лице, односно као високи представник у БиХ, знајући да није именован у складу са Анексом 10 Споразума о цивилном спровођењу Општег оквирног споразума за мир у БиХ, усљед чега не може имати легитимитет и овлаштење за доношење правно ваљане одлуке.

Предсједник Српске рекао је раније да је поднио Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци кривичну пријаву против Шмита зато што се неовлаштено бави пословима високог представника.

Он је навео да се Шмит, у намјери да Српској буде нанесена штета, лажно представља као службено лице, знајући да није именован у складу с Анексом 10 Дејтонаског споразума, чиме је Шмит тиме починио кривична дјела неовлаштено бављење одређеним занимањем и лажно представљање по члановима 310 и 313 Кривичног законика Републике Српске.

„Против Шмита сам кривичну пријаву поднио Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци јер се већ дуже неовлаштено бави пословима високог представника за шта нема одлуку Савјета безбједности УН“, нагласио је Додик.

/Срна/