АМЕРИЧКИ АДВОКАТ ОСПОРИО ОДРЖАВАЊЕ РАСПРАВЕ О ЖАЛБАМА НА ПРЕСУДУ МЛАДИЋУ

798

Амерички адвокат Драган Иветић оспорио је данас одржавање расправе о жалбама на првостепену пресуду његовом клијенту, некадашњем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, којом је осуђен на доживотни затвор, указујући на процесну неспособност Младића за суђење.

У судници Механизма за кривичне судове у Хагу, он је детаљно говорећи о етичким кодексима, пракси судова и америчке адвокатске коморе, навео да је приморан да у расправи учествује ради заштите интереса клијента, иако није могао да добије ваљане инструкције од њега, нити мисли да је он за то способан.

– Ја као адвокат треба да браним ваљани судски процес и права мог клијента који је са умањеним способностима и неспособан да на било који смислени начин учествује у суђењу – нагласио је Иветић, оспоравајући већинску одлуку жалбеног већа да се ово рочиште данас одржи.

Предсједавајућа жалбеног вијећа судија Приска Њамбе била је, како је навео Иветић, против заказивања расправе и у одвојеном мишљењу одлуке је врло експлицитно формулисала неслагање.

– Судија Њамбе сматра да процес у којем данас учествујемо може да доведе у питање остваривање правде, јер није узето ниједно стручно мишљење у погледу менталне способности и способности окривљеног да смислено у њему учествује – цитирао је мишљење судије адвокат Иветић.

Истичући да је ова расправа неадектвана и да доводи у питање остваривање правде, адвокат је нагласио да и судије и тужилаштво треба да спријече одржавање процеса против неспособног оптуженог.

– Ускраћује му се ваљано суђење и поступа се против некога ко није способан да му се суди – навео је Иветић указујући да суд треба да одржи рочиште о питању Младићеве процесне способности да прати процес, позивајући се на праксу америчких судова.

Иветић сматра да је већина судија донијела одлуку о рочишту не консултујући ставове медицнских стручњака о Младићевом здрављу, напомињући да је он сада у позицији да мора да крши професионалну ектику своје америчке адвокатске коморе.

– Због става моје коморе, праксе и литературе не слажем се да ово буде коначно жалбено рочиште у овом процесу и залажем се, ради права мог клијента, да се одржи поновљено рочиште, али тек пошто се одржи судска расправа о његовој способности за суђење – закључио је Младићев бранилац.

Он је на почетку излагања указао да српски адвокати, главни Младићев бранилац Бранко Лукић и правни савјетник Борис Зорко нису у могућности да присуствују овој расправи, јер су у вези са кодексом етике консултовали српску адвокатску комору.

– Етички кодекс их спречава да поступају супротно сопственим интересима и интересима њиховог клијента, а осим тога постоји и ризик од путовања у време пандемије – указао је Иветић, напомињући да спрска адвокатска комора у принципу забрањује да се овакве ствари рјешавају путем видео конференције.

Указао је да је и он консултовао своју адвокатску комору Илиноиса и пошто су, како је навео, темељно проучили релевантна правила понашања, литературу и судску праксу, закључено је да су његове етичке и професионалне дужности дјелимично у суптроности са већинском одлуком вијећа да се ово рочиште одржи данас.

Због тога тражи провјеру Младићеве процесне способности пред окончање усмене расправе о жалбама.

У наставку расправе аргументе у прилог жалби одбране почела је да износи правни савјетник Пета-Луис Багот, напомињући да одбрана тражи да се првостепена пресуда којом је Младић осуђен на доживотни затвор преиначи.

Она ће излагање наставити послије паузе, а потом ће ријеч добити представници тужилаштва.

Младић лично у судници присуствује расправи.

/Танјуг/