АМПУТИРЦИ ПОСЈЕТИЛИ ОСТРОГ, СЛИЈЕДИ ПУТ НА ХИЛАНДАР

1276

Ампутирци из Источног Сарајева успјешно су, шести пут, окончали поклоничко путовање бициклима до манастира Острог, а ускоро почињу припреме и за пјешачење до Хиландара.

Предсједник Удружења ампутираца Источно Сарајево хаџи Срђан Јеремић истиче да их је на овогодишњем бициклистичком ходочашћу пратило добро вријеме, те да није било повреда ни кварова.

„Из Источног Сарајева кренули смо у петак, 1. јуна, рано ујутру, да бисмо се око 10.00 часова зауставили на планини Рогој да се поклонимо и прислужимо свијеће код споменика погинулим борцима Војске Републике Српске“, каже Јеремић Срни.

Пема плану пута, у Фочи је требало да им се придруже њихова два пријатеља и ратна војна инвалида, али они нису могли да крену због здравствених разлога.

„Од краткотрајне кише и невремена заклон смо нашли у манастиру Заграђе код Шћепан Поља, на граници Републике Српске и Црне Горе, гдје нас је дочекао и окријепио наш дугогодишњи пријатељ и духовник монах Лазар“, наглашава Јеремић.

Због јаке кише, у манастиру Заграђе направили су дужу паузу, тако да су у Плужине, гдје су планирали да преноће, стигли тек предвече.

Након тога, прешли су око двије трећине пута, па им је до манастира Острог преостало још 80 километара.

Јеремић истиче да су ампутирце пред Никшићем дочекали њихови пријатељи бициклисти са којима су се возили наредних четрдесетак километара, да би, након тога, у миру прешли преостали дио пута.

Код манастира су затекли огроман број вјерника који је чекао да се поклони моштима Светог Василија Острошког, а братство и сестринство им је, као и сваке године, пружило велико гостопримство.

Иако је бициклистичко поклоничко путовање ампутираца до манастира Острог једно од лакших, Јеремић напомиње да тај пут увијек има посебну симболику и тежину, јер они увијек иду у славу погинулих сабораца, али и свих палих бораца Војске Републике Српске.

Ампутирци из Источног Сарајева до сада су четири пута бициклима ишли на пут дуг 1.000 километара до манастира Хиландар, а Јеремић наводи да ће већ на јесен почети са припремама за ходочашће тројице ратних војних инвалида, који би сљедеће године требали да иду пјешке до Свете Горе.

„За тај пут већ смо добили помоћ и подршку наше браће из Сиднеја, тако да су одређене припреме већ почеле“, наглашава Јеремић.

Осим Јеремића, на поклоничко путовање до Хиландара, за сада би требали да крену и хаџи Игор Вукашиновић, који је слијеп, те Александар Пајић, који је усљед посљедица дејства НАТО авијације оболио од Хочкинсовог синдрома /карцином лимфних чворова/.

Јеремић, који нема лијеву шаку, и Дејан Звиздало, чије су обје ноге ампутиране испод кољена, 2016. године су 23 дана путовали бициклима до Москве, удаљене 2.860 километара.

Јеремићу је ампутирана лијева шака након што је рањен као припадник Војске Републике Српске, а Звиздало је у Трнову, као дијете од осам година у рату остао без обје ноге, али уз помоћ протеза може да хода и вози бицикл.

 

 

/Срна/