НОВИ ВИРУС КОРОНА ПОТВРЂЕН КОД 23 ОСОБЕ

1011

У Републици Српској нови вирус корона потврђен је код још 23 особе, од 550 тестираних, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

У Републици Српској до сада је потврђено 1.168 случајева вируса корона, опоравило се 511 особа, а од посљедица ковида-19 преминуло је 79 људи.

Када је ријеч о новим случајевима тестираним у протекла 24 часа, девет је мушкараца и 14 жена.

Осам особа је из Бањалуке, пет из Гацка, по двије из Добоја и Приједора, по једна из Брода, Дервенте, Костајнице, Модриче, Српца и Лакташа.

Код 11 особа је утврђен блиски контакт са лицима код којих је раније потврђен вирус корона, док код осталих није наведена јасна епидемиолошка веза са позитивним случајем.

Четири особе су хоспитализоване у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци.

Негативни су налази 77 тестираних радника УКЦ-а, као и тестираних радника из осталих здравствених установа из Бањалуке, Лакташа, Бијељине, Гацка, Зворника, Фоче и Невесиња.

Код једне особе из карантина у Гацку потврђен је позитиван тест на вирус корона, од тестиране 144 особе из локалних карантина или објеката за изолацију.

Од почетка епидемије у Републици Српској је обављено укупно 19.108 тестирања.

У УКЦ-у се лијече 102 особе са потврђеним или сумњом на присуство вируса корона, а на Одјељењу ковид-19 хоспитализована су 34 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији седам пацијената.

Код два пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, а седам особа је на неинвазивом моду механичке вентилације.

На Одјељењу хирургије /стара локација/ је 18 пацијената, а на Одјељењу пулмологије /стара локација/ су 34 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је 55 пацијената са ковид обољењем, у Општој болници Требиње девет, у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву једна, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору седам, у Болници у Градишци девет и у Универзитетској болници у Фочи четири пацијента.

Када је ријеч о објектима за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус, а немају симптоме ковида-19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 181 особа, у Студентском дому у Требињу осам, у Дому ученика у Бијељини двије и у Дому ученика у Добоју 26 особа.

У објектима за изолацију у Источном Сарајеву, Зворнику, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.783 особе, а надзор је завршен код њих 30.013.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера ради сузбијања ширења вируса корона.

/Срна/