ОБИЉЕЖЕНИ ДАН И КРСНА СЛАВА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

1360

Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву на Палама вјерским обредом свечано је обиљежио Дан ове високошколске установе и крсну славу – Светог Петра Цетињског.
Вршилац дужности декана Правног факултета на Палама Радислав Лале рекао је да уједно обиљежавају и 72 године постојања Правног факултета јер баштине традицију Сарајевског правног факултета који је основан 1946. године.

Он је додао да обиљежавање крсне славе на данашњи дан говори о томе да Правни факултет води рачуна и о традицији.

Говорећи о раду ове установе, Лале је навео да је у протеклом периоду закључено низ споразума о пословно-техничкој сарадњи са правосудним институцијама.

„У плану је закључење таквих споразума са органима локалне самоуправе и државним институцијама Републике Српске и БиХ. На тај начин вршимо организацију нашега наставног процеса у смислу да се полако приближавамо унапређењу концепта дуалног система образовања, гдје ћемо покушати да направимо спој теорије и праксе“, изјавио је Лале новинарима након ломљења славског колача.

Лале је додао да ће на тај начин студенти слушати наставу на факултету, праксу радити у правосудним и другим институцијама и након завршетка студија бити способни да се ефикасно укључе у систем рада.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, који је и кум славе, рекао је да Правни факултет ради од 1994. године, али да наставља своју традицију од прије 72 године, јер је био дио факултета у Сарајеву који је током егзодуса измјештен.

Кузмановић је истакао да је овај факултет познат не само у Српској, него и у Србији, Црвој Гори, Македонији.

Он је нагласио да је овај факултет расадник кадрова који могу, хоће и знају да штите Републику Српску, да ће сви они бити будуће судије, тужиоци „у чијим рукама ће бити правда која се дијели“.

Након ломљења славског колача, одржана је свечана академија на којој су додијељене дипломе свршеним студентима првог циклуса, магистрима права и магистрима правних наука, а којој су присуствовали бројни гости из јавног и политичког живота.

 

 

/Срна/