ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „СУСРЕТИ СРПСКИХ ЗЕМАЉА“

1172

Културно-спортска манифестација под називом “Сусрети српских земаља”, чији је циљ афирмација српске културе и традиције, почела је синоћ у Источном Новом Сарајеву концертом Ансамбла народних игара и пјесама Косова и Метохије “Венац”.

Снежана Јовановић, директор Ансамбла “Венац” из Приштине, чије је сједиште сада у Грачаници, истиче да је тренутно веома тешко очувати српску традицију и културу на Космету, али њима то, како каже, иде лијепо.

Она је нагласила да ни немили догађаји на Космету нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе пјесму и игру Косова и Метохије и представљају љепоту богатог културног насљеђа овог поднебља и цијеле Србије.

“Наша улога није само да се бавимо фолклором, него чувањем српског идентитета на том подручју. Велику одговорност имамо, да то што радимо преносимо на млађе нараштаје”, нагласила је Јовановићева.

Она је подсјетила да је “Венац” основан 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл који је у својим просторијама радио до 28. јуна 1999. године, када бива протјеран и приморан да привремени смјештај нађе у Нишу.

У октобру 2003. године “Венац” се колективно враћа на огњиште, гдје почиње са радом у веома тешким условима у Чаглавици у близини Приштине и функционише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе, гдје се и данас налази.

Јовановићева је рекла да је у Грачаници основан и Омладински ансамбл и пет дјечијих ансамбала “Венац” на централном Косову, додајући да младу фолклорну армију броји 320 чланова, на коју је “Венац” веома поносан, а прије свега сигуран да је обезбиједио будућност за фолклорну умјетност.

“Велика је подршка државе, с обзиром на то да је то државни ансамбл који финансира Влада Србије. Бавимо се и истраживањем традиционалних песама, чиме смо проширили нашу делатност, а радимо уз помоћ Музичке академије из Београда. Није само игра на сцени у питању, него идемо мало и уназад у време, да видимо шта се још очувало на том поднебљу”, навела је Јовановићева.

Шеф умјетничког сектора Ансамбла “Венац” Милош Митић рекао је новинарима да

Ансамбл “Венац” чини 15 парова, у оркестру је 15 музичара, а старосна структура је широка, од најстаријих до подмлатка којем је, истиче, веома битно да сачува српску традицију Косова и Метохије.

Митић је нагласио да су се публици у Културном центру у Источном Сарајеву представили играма, пјесмама и обичајима Космета.

“То је више обичаја из Метохије и више игара из централног Косова, затим представљање костима Космета, пуно градских песама и наш драгуљ кореографски и игре из Призрена, којим се поносимо и представљамо публици”, навео је Митић.

Програмом манифестације “Сусрети српских земаља” предвиђено је да данас у Културном центру на Палама буде одржан велики концерт на којем ће се, осим Ансамбла “Венац”, представити и Хор “Српски православни појци”, Културно-уметничко друштво из Бачке Паланке и Удружење “Новоселац” из Врњачке Бање.

Манифестацију, која се одржава 24. пут, организују Удружење за одбрану ћирилице “Добрица Ерић” из Београда, Представништво Републике Српске у Србији и Олимпијски центар “Јахорина”.

 

 /Срна/