СУД БИХ ЗАБРАНИО САВЧИЋУ ДА ОБАВЉА ФУНКЦИЈУ ПРЕДСЈЕДНИКА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

843

Адвокат генерала Миломира Савчића, Миодраг Стојановић потврдио је за „Глас Српске“ да га је Савчић обавијестио да му је Суд БиХ забранио обављање функције предсједника Борачке организације Републике Српске.

Стојановић је раније рекао да су га из Суда БиХ обавијестили да контактира са Савчићем и да генерал треба да преда лична документа, односно пасош, а прихваћена Савчићу је забрањено и да контактира с медијима.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић рекао је да је одлука Суда БиХ изречена против Савчића срамотна и неприхватљива.

„Савчићу је највише стало до тога да управо пред Судом БиХ одбрани своју част и част српског борца. БОРС ће у одбрани генерала пружити сву логистичку подршку да би се утврдила истина у овом процесу. БОРС је огорчен одлуком Суда да генералу Савчићу забрани обављање функције предсједника БОРС-а. На тај начин Суд директно увлачи Борачку организацију у нешто гдје она не припада и на тај начин жели да је криминализује“, рекао је Рогић.

Додао је да подсјећају јавност и институције БиХ да је претпоставка невиности загарантована, како по домаћем тако и по међународном праву.

„Суд БиХ мора имати у виду ту праксу Уставног суда као и Европског суда за људска права и тај се принцип мора снажно афирмисати. Посебно смо огорчени и због забране приступа медијима генералу Савчића о стварима које немају везе са конкретним случајем“, рекао је Рогић.

Подсјетио је и на случај Мате Тадића, против кога је вођен поступак, а није му било забрањено да буде предсједник Уставног суда.

„Очито је да се овдје ради о различитим аршинима када је ријеч о припадницима српског народа, а поготово старјешинама. Сматрам да је ово једна ујдурма и организована хајка на Борачку организацију и њене челне људе, односно покушај да се криминализује цијела наша организација што ми нећемо дозволити и на све начине ћемо помоћи Савчићу да докаже своју невиност“, рекао је Рогић.

Тужилац Тужилаштва БиХ Предраг Томић прије неколико дана је затражио од Суда БиХ да Савчићу, против кога је потврђена оптужница за ратне злочине, буде изречена забрана напуштања БиХ, јављање надлежном органу два пута мјесечно, забрана састајања са свједоцима или посредницима, одузимање путних исправа и забрана издавања нових. Тужилаштво је затражило да Савчићу буде забрањено обављање послова предсједника БОРС-а, контактирање са лицима која су на било који начин била укључена у борбена дејства, затим састајање са саизвршиоцима и свједоцима или контактирање путем посредника који су били на подручју Скелана, Братунца, Милића, Сребренице или Жепе.

Стојановић је потом Суду БиХ уложио приговоре на оптужницу Тужилаштва БиХ и сматра да приговорима може указати на више формалних недостатака у оптужници. Суд БиХ је 13. јануара потврдио оптужницу против бившег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломира Савчића. Тужилаштво БиХ подигло је 31. децембра прошле године оптужницу против Савчића због, како је наведено, помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници. Савчић, који је и предсједник Борачке организације Републике Српске, оцијенио је раније да подизање оптужнице против њега представља одмазду Тужилаштва БиХ које има опасну намјеру да криминализује цијелу Војску Републике Српске.
/Глас Српске/