ТРГОВЦИ ДА НЕ ВРШЕ НЕОСНОВАНА ПОСКУПЉЕЊА

705

Тржишна инспекција на локалном и републичком нивоу појачала је контроле, с обзиром на нагла поскупљења протеклих дана, посебно средстава за одржавање хигијене и заштитних маски, рекао је вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић.

„Трговцима скрећемо пажњу да се не упуштају у неосновано повећање цијена“, поручио је Шкребић и подсјетио да је јуче ступила на снагу уредба Владе Српске, којом су прописане мјере непосредне контроле цијена за одређене производе, да су казне пооштрене и за правно лице износе од 10.000 до 20.000 КМ.

Говорећи о надзору путника на граничним прелазима, он је навео да је Инспекторат извршио реорганизацију кадровских капацитета и да је на граничним прелазима ангажовао инспекторе из других сектора, с обзиром на то да је ограничен број здравствених инспектора.

Шкребић је за „Глас Српске“ нагласио да се с циљем несметаног одвијања робног промета, а ради досљедног спровођења превентивних мјера на сузбијању вируса корона, возачима који улазе у БиХ издаје рјешење о изолацији у трајању боравка у БиХ, што подразумијева период од уласка у земљу до одласка на сљедећи превоз.

Према његовим ријечима, надлежни инспектор путнику издаје рјешење о стављању у кућну изолацију у трајању од 14 дана, уз обавезу да се одмах, а најкасније у року од 12 часова, јави телефоном надлежној здравственој установи у мјесту пребивалишта.

Он наводи да је у протекла два дана преко граничних прелаза у Републику Српску у просјеку ушло 4.000 људи, а знатан број њих има пребивалиште у Федерацији БиХ /ФБиХ/, па ће подаци о њима бити достављени Федералној управи за инспекцијске послове ради праћења кретања и стања путника.

Шкребић каже да су почетком марта републички здравствени инспектори организовали надзор над путницима који слијећу на бањалучки аеродром и да је у посљедњих неколико дана знатно смањен број путника, додавши да ће инспектори бити присутни на терену све док буде летова.

Када је ријеч о радницима код којих постоји бојазан да ће због обуставе рада бројних пословних субјеката остати без посла, он је навео да је законом прописана процедура када послодавци из економских разлога отказује раднику уговор о раду.

Он је апеловао на послодавце да у разговору са радницима покушају да усагласе рјешење о начину радног ангажовања и исплати плата, а да посљедња мјера буде отказ уговора.

/Срна/