СОКОЛАЦ- Боровчанин: Златна плакета доказ да се вреднују праве ствари

346

Сокочанин Богдан Боровчанин /26/, који је на будванској плажи од дављења спасио човјека којег ни не познаје и за тај хумани подвиг добиће Златну плакету – једно од највећих општинских признања, изјавио је Срни да му је драго због тога и да је то знак да се на Сокоцу вреднују праве ствари.

„Мени је најбитније да је овај човјек преживио и то ми је савим довољна награда“, истакао је Боровчанин, наводећи да дављенику ни презиме не зна, већ само да се зове Маринко.

Боровчанин је испричао да је прошле седмице био на одмору у Будви, гдје се догађај и одиграо – доласком на плажу у јутарњим часовима видјели су да је човјек до плићака извукао дављеника, те је са пријатељима прискочио у помоћ.

Он је навео да се у моменту присјетио да је као члан секције за пружање прве помоћи прије десетак година учио о поступку реанимације, компресије и давања вјештачког дисања и да је у једном тренутку одлучио да покуша то да уради.

„При првом покушају отварања уста видио сам да је дављеник ујео свој језик укоченом вилицом и да су секунде биле пресудне, након чега сам одмах почео да радим компресију на грудни кош, ни сам не знам колико пута, а потом и да дајем вјештачко дисање. Понављао сам тај поступак два-три минута. Мени је то трајало као вјечност јер сам у стању шока изгубио појам о времену“, нагласио је јунак ове приче.

Баш када више није имао снаге да тај поступак понавља, човјек који је дављеника спасавао из воде примијетио је да даје знакове живота, што је Богдану дало додатну снагу да настави, након чега је Маринко почео да испљувава крв, а затим и воду, након чега су му скроз отворили вилицу и продисао је.

„Негдје у том моменту нам се придружио доктор Игор Спурнић из Београда. Свима нам је лакнуло јер смо знали да је ту стручно лице које ће наставити да помаже дављенику“, навео је Боровчанин.

Боровчанин је рекао да су тада сазнали да Маринко болује од астме, те су му дали пумпицу која му је додатно олакшала дисање и пазили га до доласка Хитне помоћи, која је стигла за двадесетак минута.

„Посебно олакшање смо доживјели када је Маринко, након што је смјештен у кола Хитне помоћи, показао руком да је добро“, рекао је Богдан, који је тек тада примијетио да се око њих, у тренутку борбе за живот, окупило стотињак људи.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица најавио је у медијима да ће Богдану Боровчанину додијелити Златну плакету, једно од најзначајнијих признања ове локалне заједнице за подвиг у спасавању људског живота.

Богдан Боровчанин је након завршетка Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, смјер рачунарство и информатика, бави програмирањем. Живи и ради на Сокоцу.

/Срна/