СОКОЛАЦ- Годишњи концерт „Романијске луче“ пред бројним љубитељима традиције

162

Соколачко Културно-умјетничко друштво „Романијска луча“ одржало је годишњи концерт поводом крсне славе друштва – Светог Симеона Мироточивог на коме су учествовали и чланови Друштва народне традиције „Шамот“ из Аранђеловца.

Умјетнички руководилац Друштва народне традиције Дејан Ранковић изразио је задовољство због доласка на Соколац и навео да су се публици представили играма из Шумадије, из Врања и наступом вокалног солисте овог КУД-а.

Предсједник КУД-а „Романијска луча“ Никола Јанковић рекао је новинарима да је годишњи концерт одржан након паузе од скоро пет година, настале због смјене генерација и забране окупљања у вријеме епидемије вируса корона.

„Крећемо из почетка са новом екипом дјеце у жељи да достигнемо раније успјехе овог КУД-а који је понио низ награда и бројао око 350 чланова“, рекао је Јанковић, који је и умјетнички руководилац КУД-а.

Он је нагласио да су у препуној спортској дворани, уз чланове локалног КУД-а, наступали и чланови Друштва народне традиције „Шамот“ из Аранђеловца који више од 20 година долазе на Романију на њихове концерте, али и Сокочани одлази у госте код њих.

Јанковић је уручио захвалнице општини Соколац и предузећима који су помогли реализацију ове манифестације.

Годишњем концерту КУД-а на Сокоцу присуствовали су и министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић и организациони секретар СНСД-а Игор Додик који је овом приликом „Романијској лучи“ донирао 10.000 КМ за очување и промоцију културног насљеђа Романије и српског народа у цјелини.
Друштво „Романијска луча“ тренутно има 130 чланова играчког ансамбла распоређених у три секције, осам чланова Музичког ансамбла, те 35 чланова старијег извођачког ансамбла.

/Срна/