СОКОЛАЦ- ЕУФОР изазвао забринутост и немир код грађана

412

Други дан војници ЕУФОР-а на подручју општине Соколац спроводе одређене актвивности, што је изазвало забринутост и немир код грађана. Тим поводом огласио се начелник општине Соколац Милован Бјелица.

„Њихово присуство на паркингу основне школе, Средњошколског центра Василије Острошки, те код дјечијег игралишта код фонтане, под пуном ратном спремом и борбеним возилима забринули су родитеље. Забринули су све у локалној заједници“, навео је Бјелица.

Бјелица је истакао да, иако се каже да су ту да „осјетимо безбједност“, припадници ЕУФОР-а прије да су успјели да нас подсјете на рат, на све страхоте које покушавамо да заборавимо.

Он је поручио припадницима румунских снага у саставу ЕУФОР Алтеје, односно свим припадницима и руководству војних снага Европске уније „Алтеја”, који су у Босни и Херцеговини са задатком надгледања спровођења Дејтонског мировног споразума, да нема потребе да буду у близини школа, дворане, дјечијих игралишта, одакле не пријети никаква опасност ни миру, ни безбједности а ни БиХ.

„Нема потребе да нас подсјећате на рат и страхоте, и онако то тешко заборављамо. Баш у ове дане је започело и бомбардовање Србије 1999. године, ране су свјеже, а незадовољство због неправде је и данас присутно. НАТО је бомбардовао и Републику Српску 1995. године. Опсједао је наше стадионе, спуштао се хеликоптерима током утакмица, надлијетао и плашио звуком, бацао летке и шта све не“, рекао је Бјелица.

Бјелица је поручио да појачано присуство ових снага, заправо, код становника Сокоца и Романије уноси немир, повећава гњев и враћа лоше успомене.

„Још једном желим да апелујем да за провођење мисије ЕУФОР нема разлога да плаши нашу дјецу. Као ни да парадира нашим улицама. О безбједност и сигурности наших улица брине Полиција Републике Српске“, навео је Бјелица.