СОКОЛАЦ- Задовољавајућа безбједносна ситуација

460

Стање безбједности на подручју општине Соколац на задовољавајућем је нивоу и треба да се сви додатно ангажују да празнични дани буду проведени у најбољем реду, закључено је данас на Форуму за безбједност општине Соколац.

Према ријечима начелника општине Милована Бјелице, на Форуму је оцијењено да у локалној заједници спремно дочекују предстојеће новогодишње и божићне празнике.

Бјелица је изјавио новинарима да је дата пуна подршка кампањи коју води Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске под називом „Петарде нису играчке“ и Станици полиције Соколац, која спроводи ову активност.

Начелник општине Соколац, који је и предсједник овог штаба, навео је да су представници соколачке Станице полиције, спроводећи ову кампању, одржали предавања у Основној школи Соколац и указали на посљедице које могу настати употребом пиротехнике.

Бјелица је још једном упутио апел суграђанима, посебно родитељима да контролишу своју дјецу када је у питању куповина и набавка пиротехничких средстава, јер треба имати на уму да петарде нису играчке.

„Овом приликом желим свим грађанима да честитам предстојеће новогодишње и божићне празнике, да их проведемо и прославимо у доброј породичној атмосфери, у добром здрављу, расположењу и љубави и да тако траје у новој и свим годинама које су испред нас“, поручио је Бјелица.

Командир Полицијске станице Соколац Радован Шаренац нагласио је да је стање безбједности на подручју општине на задовољавајућем нивоу и да су договорене заједничке активности да би предстојећи празници прошли безбједно за све становнике Сокоца.

Он је подсјетио да припадници Полицијске станице Соколац спроводе кампање „Буди опрезан, оружје није играчка“ и „Петарде нису играчке“.

Шаренац је указао да прва има за циљ да се на минимум сведе незаконита употреба ватреног оружја, те нагласио да је за незакониту употребу легалног ватреног оружја предвиђена санкција од 400 до 1.200 КМ, односно од 500 до 1.500 КМ, уз коју обавезно иде завршна мјера одузимање ватреног оружја.

Друга кампања, навео је Шаренац, има за циљ да спријечи незакониту продају пиротехничких средстава и њихову употребу.

Он је додао да су за непоштовање ове законске одредбе предвиђене санкције од 300 до 900 КМ за физичка лица која незаконито употребљавају пиротехничка средства, односно од 2.000 до 6.000 КМ за предузеће и друга правна лица, те од 400 до 1.000 КМ за одговорно лице у правном лицу.

Састанку форума за безбједност општине Соколац присуствовали су представници Полицијске станице Соколац, директори Основне и Средње школе, представници Општинског штаба цивилне заштите, Комуналне полиције, Ватрогасног одјељења Соколац и општинских одјељења.

/Срна/