СОКОЛАЦ- За богојављенско пливање на Каљини пријавила се 22 учесника

201

За богојављенско пливање на ријеци Каљина код Сокоца до сада су се пријавила 22 учесника и све припреме су већ обављене у нади да ће временске прилике омогућити овај величанствен чин, рекао је Срни један од иницијатора овог такмичења Мирослав Нешковић.
Учесници ће се окупити на купалишту Бук у четвртак, 19. јануара, у 12.00 часова, а пливање за Часни крст почеће у 13.00 часова.

Нешковић је навео да се за такмичење, које се трећи пут одржава на подручју општине Соколац, пријавио 21 пливач са Сокоца, из Рогатице, Милића, Хан Пијеска, као и млада Сокочанка Оливера Топаловић која већ годинама учествује на оваквим манифестацијама.

Организатори богојављенског пливања на Каљини добили су и подршку локалне управе у жељи да се на овај начин очува вјековна традиција обиљежавања великог хришћанског празника Богојављења.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што ће и ове године бити одржано пливање за Часни крст, чију ће организацију локална управа помоћи када је ријеч о регистрацији учесника, ангажовању локалног Дома здравља и осталих служби чије је присуство неопходно.

Сви учесници у пливању за Часни крст на Богојављење добиће признања, иконе и сувенире, најавили су организатори.

Српска православна црква и вјерници 19. јануара обиљежавају празник Богојављење када се Христос крстио на ријеци Јордан и том приликом Бог се јавио људима у три лица-Света Тројица.

/Срна/