СОКОЛАЦ- На пливању ѕа Часни крст на Биоштици сви побједници

238

Тринаестогодишњи Павле Пејовић из Сутомора први је допливао до Часног крста од 31 учесника у Богојављенском пливању на Биоштици у Кнежини код Сокоца, у коме није било проглашења побједника.

Млади Пејовић рекао је новинарима да је изузетно задовољан што је први стигао, и да први пут учествује у пливању за Часни крст, зашто је добио подршку од родбине код које борави ових дана на Сокоцу.

Млада мајка Оливера Топаловић са Сокоца нагласила је да је пливање за Часни крст невјероватан осјећај и да је са већином од данашњих учесника већ пливала више пута раније.

„Ми знамо зашто пливамо и требало би да нас буде све више и више сваке године“, навела је Топаловићева.

Један од организатора и учесник Мирослав Нешковић задовољан је што је данашње, треће по реду, богојављенско пливање успјешно органиузовано и поред низа потешкоћа узрокованих временским приликама и промјеном локације коју су раније били уредили.

Он је нагласио да су на Богојављенском пливању на Биоштици сви побједници, те да се због отказивања пливања у неким мјестима, пријављенима на Сокоцу придружило још девет момака.

„Пливање за Часни крст је посебан осјећај у коме се посвећујемо Богојављењу и Бог нам се јавио свакако“, нагласио је Нешковић и додао да је учеснике данас послужило и вријеме и да је у моменту пред улазак пливача у воду киша престала да пада.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је након богојављенског пливања да му је посебно драго што ова трећа спортско-духовна манифестација у овом мјесту није отказана и то организаторима и локалној управи чини посебно задовољство.

Он је нагласио да га радује што је данас на обали Биоштице у мјесту Кнежина присустовао велики број грађана упркос лошем времену и јакој киши која је престала да пада пред сам почетак пливања.

Игуман Георгије Станковић, из манастира Свете Тројице у Озерковићима након чина освећења воде, обраћајући се окупљенима на Биоштици, рекао је да је улазак у хладну воду посебна чин јер се не не плива само за крст као предмет, већ за идеале које овај крст представља, за идеале вјере, наде, љубави, доброте и за идеале људскости.

„Бити хришћанин значи бити добар човјек. Нема доброг човјека а да није хришћанин, јер све наше без Бога је климаво“, поручио је игуман Георгије.

/Срна/