СОКОЛАЦ- Планинари настављају успјешан рад и у овој години

154

На годишњој Скупштини соколачког Планинарског друштва /ПД/ „Гласинац“ одржаној на Романији усвојено је више извјештаја и закључено да ће успјешан рад у прошлој наставити и у овој години, рекла је Срни секретар овог друштва Вера Мијатовић.

Мијатовићева је нагласила да се планинари могу похвалити вишегодишњим активностима које су резултирале проглашењем Споменика природе „Црвене стијене“ и реализацијом пројекта „Уређење планинарског дома Црвене стијене на Романији“.

Према њеним ријечима, реализацијом пројекта о уређењу Планинарског дома обезбијеђен је потребни материјал од дрвета и за термоизолационе и електроинсталационе радове, те набављено 17 кревета за овај објекат.

„За реализацију пројекта Градска развојна агенција Источно Сарајево издвојила је 25.000 КМ“, навела је Мијатовићева, те додала да је пројекат резултат заједничке сарадње Градске развојне агенције, града Источно Сарајево и Планинарског друштва „Гласинац“ Соколац.

Она је рекла да су у овој години планинари „Гласинца“ планирали премјештање дрвеног објекта, брвнаре са локације Сремошник на локацију Крачипоње, према договору са Шумским газдинством „Јахорина“ са Пала, и проширење садржаја за дјецу у оквиру дјечијег адреналин парка „Вјеверица“, у оквиру радних акција чланова друштва.

Она је најавила и активности на маркирању нових стаза и обнављање постојећих маркација, те израду и постављање путоказних табли на тим стазама.

Мијатовићева је истакла да ће планинари овог соколачког друштва учестовати и у прољећној акцији уређења града и другим које су у вези са промоцијом планине и заштитом животне средине, те на уређењу извора на Романији, посјети пећинама и другим културно-историјским знаменитостима овог краја.

„Трудом и залагањем чланова друштва, уз помоћ и подршку спонзора и донатора матична планина Романија нашла се на мапи значајних туристичких дестинација“, нагласила је Мијатовићева.

Она је подсјетила да ће Планинарско друштво 28. априла организовати осми прољећни успон на Лупоглав „Стазама Романије“, а поводом 14 година друштва организовати камповање на Романији 29. јула.

На јучерашњој сједници је уручено признање члану друштва Новици Короману за подршку, промоцију и представљање друштва на планинарским акцијама у 2023. години.

Планинарско друштво „Гласинац“ основано је на Сокоцу прије 14 година и постало је препознатљиво на ширем подручју Сарајевско-романијске регије.

/Срна/