СОКОЛАЦ- Представљена механизација и машине мађарских произвођача

340

На Сокоцу је данас представљена механизација, опрема и алати произвођача из Мађарске, у оквиру програма којим мађарска Влада жели помоћи Републици Српској и њеној пољопривреди.

Заинтересовани пољопривредници и прерађивачи могли су да погледају, добију све потребне информације и опредијеле се за могућу куповину механизације, опреме и алата произвођача из Мађарске коју су данас изложили заступници „Агробоса“.

Представник „Агробоса“ Андраш Мајор рекао је Срни да је изложено и представљено доста пчеларске опреме произвођача „Конигин“, и то „премијум варијанте“.

Он је навео да су представљени и дробилица, за коју се нада да ће привући пажњу дрвопрерађивача, казан за ракију, линија за пелет која се састоји од три машине уз коју купац након потписивања уговора у марту добије пећ и пухар за пећ за 3.000 евра, што заједно чини цијелу линију за прављење пелета.

Мајор је нагласио да у овом програму пољопривредници и произвођачи могу да купе и тракторе, за које су изложене фотографије и сви потребни подаци о овим машинама које се нуде у пет варијанти од 50 и 68 коњских снага, са кабином, без кабине и са дуплом вучом.

Он је појаснио да један произвођач може да конкурише за више машина у вриједности од 2.500 евра до 25.000 евра, те да за ову опрему и механизацију могу да конкуришу и правна лица под условом да имају регистровано пољопривредно газдинство на подручју Републике Српске и Брчко дистрикта.

Он је додао да су, с обзиром на то да је било пуно заинтересованих пољопривредника за тракторе у овом другом програму у понуду уврштене и те машине, у пет варијанти модела компанија „Ренер“ и „Хатат“ које потенцијални купци могу видјети на фотографијама и у каталозима.

Пчелар Чедо Јанковић рекао је Срни да му је посебну пажњу привукла врцаљка за мед са јаким електромотором на којој се програмира врцање меда без ручног окретања, међу којима је минимална цијена 450 евра са попустом у овом програму.

Према овом програму, физичка и правна лица у куповини учествују са властитих 30 одсто, а Фондација „Прогресус“, која реализује овај програм помоћи пољопривредницима у Републици Српској, у њихово име плаћа добављачима 70 одсто.

За набавку механизације Фондација за одрживи развој „Прогресус“ расписала је Јавни позив за дојелу бесповратних средстава пољопривредницима и прерађивачима за набавку механизације, опреме и алата БТП-23 који финансира Влада Мађарске.

/Срна/