СОКОЛАЦ- Промовисане књиге „Ајдучија“ и „Е,мој соколе“ Слободана Ковачевића

161

У Народној библиотеци Соколац синоћ су промовисане двије књиге, „Е, мој соколе“ и „Ајдучија“, чија је поука, према ријечима аутора Слободана Ковачевића са Пала, да треба мало више слушати и понешто и прочитати.

Аутор је рекао Срни да је понудио читалачкој публици на Сокоцу својих 40 „романијских“ приповједака, којих је у свакој збирци по 20.

„Приче су кратке, занимљиве и лако се читају. То су наше приче из романијског краја из којих се извлачи порука и поука да треба мало више слушамо и да понешто и прочитамо“, истакао је Ковачевић и навео да приповијетка треба да има добар увод, заплет и врхунац, али да је порука на крају – најважнија.

Он је рекао да су у књизи „Е, мој соколе“ нешто топлије приче које су распродате на првој промоцији на Палама, тако да није било промоције у другим градовима, док су за збирку „Ајдучија“ веома посјећене промоције одржане на Палама, Хан Пијеску, у Матичној библиотеци у Лукавици.

Ковачевић је нагласио да су му све његове приче драге, али је књижевна критика издвојила приповјетку „Е, мој соколе“ у првој и причу „Слушкиња“ у другој књизи.

Рецензент књиге „Ајдучија“ Душан Пејић, виши асистент на Катедри за србистику на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, истакао је да је ово врло вриједна збирка приповједака у којима се тематизује живот човјека Сарајевско-романијске регије.

Пејић је навео да је понајвише ријеч о људима са Пала, мада се то експлицитно нигдје не говори, али и околних неколико мјеста.

Он је рекао Срни да је Ковачевић добар дио радног вијека провео у просвјети и култури, радећи у свим мјестима у овој регији, гдје је и стицао животно искуство, упознао различите људе, различите судбине и то преточио у књигу „Ајдучија“.

„Писао је методом који је већ виђен у књижевности Бранка Ћопића, Петра Кочића и тих чувених српских реалиста“, рекао је Пејић.

На овој књижевној вечери Ковачевићеве приповијетке читао је књижевник и пјесник Миленко Јевђевић из Бањалуке, а посјетиоци су имали прилику да чују и пјесму уз гусле Душана Пејића.

Слободан Ковачевић је културно-просвјетни радник и колумниста са Пала.

Добитник је Повеље Српског просвјетног друштва „Просвјета“ поводом стогодишњице овог друштва и „Златне значке“ Културно-просвјетне заједнице Србије за допринос развоју културе Срба у дијаспори.

Ковачевић је аутор манифестација културе „Дани Душка Трифуновића“, „Ђурђевдански уранак“ и „Фестивал фруле“, о којем је објавио монографију „Десет година фруле“.

/Срна/